NOS SchaatsenAangepast

Schulting oppermachtig op 500 meter, op wereldbekerdag vol valpartijen

Schulting pakt overtuigend wereldbekergoud op 500 meter

Suzanne Schulting heeft in Almaty haar vijfde individuele wereldbekergoud van dit seizoen veroverd. Op de 500 meter was ze zaterdag oppermachtig.

Yara van Kerkhof won brons, met dank toch wel aan de val van Selma Poutsma die steady tweede lag, maar struikelde en in de boarding belandde.

Het was een bijzondere wedstrijd, want er stonden maar liefst drie Nederlandse vrouwen aan de start van de finale: Schulting, Poutsma en Van Kerkhof.

"Mooi", noemt de 25-jarige Schulting dat. Maar er zat wel de nodige spanning op. "Selma start als een raket, dus ik wist dat ik mijn beste start van het toernooi moest laten zien."

Bekijk hier het interview met Schulting na afloop:

Schulting: 'Ik stond lekker aan de start vandaag'

Met haar zege verstevigt Schulting haar eerste plek in het allround wereldbekerklassement, waarbij de resultaten op alle individuele afstanden worden meegerekend. De leiding daarvan nam ze vorig weekend over van landgenote Xandra Velzeboer.

Veel valpartijen

Schulting schitterde op een dag vol valpartijen. De 21-jarige Velzeboer stond na ziekte weer fit op het ijs, maar had de nodige pech. In de finale van de 1.500 meter viel ze al vroeg uit na een botsing.

Wat een dag voor de Nederlandse shorttrackers: val na val na val

Poutsma viel zoals gezegd in de finale van de 500 meter. En Kay Huisman kwam ten val in de finale van de aflossing voor gemengde ploegen.

In de halve finale van de aflossing voor vrouwen ging Van Kerkhof onderuit, waardoor het Nederlandse team zondag geen finale rijdt.

Slecht huwelijk

Het is niet de eerste keer dat een aflossing eindigt met een valpartij. Het lijkt wel een slecht huwelijk.

"Soms vallen er mensen. Maar vandaag gebeurde dat wel vaak. We hebben daar ook meetings over gehad. Regel nummer één, zoals Sjinkie het altijd mooi zegt is: blijven staan. Dat doen we niet. En dat moet wel veranderen."

Toch is ze wel trots op de poging van het vrouwenteam om terug te komen na de val van Van Kerkhof.

"We hebben gevochten om toch de finale te halen. Dat het niet lukt is zuur, maar we hebben er alles aan gedaan."

Geen eremetaal mannen

De Nederlandse mannen sleepten wel twee finaleplaatsen in de wacht, maar wisten geen individueel eremetaal te winnen. Friso Emons, een liefhebber van de 1.500 meter, moest met drie ijzersterke Koreanen de concurrentiestrijd aangaan en viel met een zesde plek ver buiten de medailles.

Ook Itzhak de Laat greep naast brons op de 500 meter, hij eindigde op een vierde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl