NOS SchaatsenAangepast

Shorttrackers na pechdag weer succesvol: WB-goud Velzeboer, Van 't Wout en Schulting

De Nederlandse shorttrackers hebben na een tegenvallende zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City op zondag laten zien hoe sterk ze kunnen zijn.

Xandra Velzeboer won met overmacht de 500 meter, Jens van 't Wout stuntte met de zege op de 500 meter bij de mannen en Suzanne Schulting greep een welkome gouden medaille op de 1.000 meter. Op de aflossing bij de vrouwen ging het toch nog even mis: Velzeboer gleed op vijf rondes van de finish in de kussens.

Velzeboer razendsnel naar overwinning op 500 meter bij WB in Salt Lake City

Met groot machtsvertoon liet Velzeboer in de finale van de derde 500 meter van dit wereldbekerseizoen Minjeong Choi en Rikki Doak ver achter zich. Ze nam met haar pijlsnelle start direct de koppositie in en gaf die niet meer weg. Na 41,602 passeerde ze de finish.

Velzeboer verkeert in uitstekende vorm. In de halve finale leek het ook al alsof de 21-jarige alleen over het ijs sjeesde, zo ver reed ze weg bij haar concurrentes in haar heat.

Vrijdag verpulverde ze het wereldrecord op de 500 meter in de kwalificaties, maar zaterdag plaatste ze zich net als Schulting niet voor de finale van de tweede 500 meter van dit seizoen. Zondag leek het erop dat Velzeboer wilde laten zien waarom zij de wereldrecordhoudster is.

"Zaterdag was natuurlijk wel een teleurstelling, daarom was ik vandaag extra gebrand om alsnog te winnen", liet Velzeboer na de finale weten. "Ik ben erg blij dat dat is gelukt en ook weer met een supersnelle tijd."

Xandra Velzeboer

Voor haar jongere zus Michelle Velzeboer was een finaleplaats nog te hoog gegrepen. In haar halvefinaleheat ging het bij de start na drie slagen mis. De B-finale won ze wel en zo vocht de 19-jarige debutante op dit niveau zich met een knappe race naar plek zes.

Goud en Nederlands record Van 't Wout

Ook op de 500 meter bij de mannen was er Nederlands succes. Van 't Wout reed in 40,505 schitterend naar de overwinning. Met nog een rondje te gaan sprong de 21-jarige van plek drie naar de koppositie en hield die vast. Het is het tweede goud dit weekend voor alleskunner Van 't Wout, nadat hij zaterdag de 1.500 meter had gewonnen.

Van 't Wout stunt met goud en Nederlands record op 500 meter bij WB in Salt Lake City

Het leek even erop dat Van 't Wout zou sneuvelen in de halve finales, maar met een knappe inhaalactie op anderhalf rondje van de streep sprong hij nog naar de tweede plek. En wat ging het hard in die heat. Van 't Wout dook onder de veertig seconden: 39,932. Een Nederlands record.

"Dit weekend was niet normaal, het ging supergoed. Ik heb eindelijk kunnen laten zien waar ik voor aan het trainen was de laatste jaren. Ik wil nu alles eraan doen om zo door te gaan."

Voor jongere broer Melle van 't Wout ging het net even te hard in de halve finales. Hij eindigde als vierde in zijn heat en werd uitgeschakeld.

Schulting wint toch weer

Op de 1.000 meter was er succes voor Schulting, die eerder het weekend een wereldrecord neerzette op die afstand. Ze won de kilometer in een tijd van 1.28,241. Een halve schaatslengte voor Courtney Sarault en enkele seconden voor Kristen Santos-Griswold.

Schulting op karakter naar WB-zege 1.000 meter in Salt Lake City

In de kwart- en halve finales plaatste Schulting zich steeds zonder moeite voor de volgende ronde, maar de concurrentie maakte het haar moeilijker dan verwacht. Ze kreeg de overwinningen niet cadeau. In de finale reed ze desondanks toch weer naar een gouden medaille.

De penalty die ze eerder dit weekend in de halve finale van de 500 meter kreeg, zorgde bij Schulting niet voor extra revanchegevoelens. "Ik baalde er natuurlijk ontzettend van, maar had wel erg genoten van die rit. Het is dan heel zuur dat je geen finale kunt rijden en kunt laten zien wat je waard bent."

"Maar ik wilde het gewoon heel erg goed doen op de 1.000 meter en de beste versie van mezelf laten zien", gaat Schulting verder. "Dat is volgens mij aardig goed gelukt en daar ben ik heel erg blij mee."

Voor Yara van Kerkhof en Rianne de Vries eindigde de 1.000 meter al in de kwartfinales. De Nederlandse mannen stelden teleur op de kilometer. Itzhak de Laat schaatste in de kwartfinale ietwat machteloos naar de derde plek in zijn heat. Twee heats eerder reed Friso Emons naar plek vier. Kay Huisman zou de kilometer ook rijden, maar besloot na een val van een dag eerder uit voorzorg niet meer te starten.

Einde medaillereeks op aflossing

De voor Nederland goudgekleurde zondag eindigde dan toch met een smetje, zoals het hele weekend ook niet vlekkeloos verliep. Op de aflossing, waar Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer aan de start verschenen, kon Xandra Velzeboer met nog vijf ronden te gaan de bocht niet houden en knalde tegen de kussens. Zuid-Korea ging er met het goud vandoor.

Val Velzeboer betekent einde mediallereeks op aflossing shorttracksters

Dertien internationale finales op rij greep de Nederlandse relayploeg bij de vrouwen een medaille. Die reeks is nu ten einde gekomen. Zonde, maar het overschaduwt de drie gouden medailles van Velzeboer, Van 't Wout en Schulting niet.

In december zijn de wereldbekerwedstrijd in het shorttrack terug, met twee WB-weekenden in Kazachstan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl