NOS SchaatsenAangepast

Schulting pakt wederom overtuigend wereldbekergoud op 1.500 meter

Schulting schaatst overtuigend naar zege op 1.500 meter in Almaty

Suzanne Schulting heeft in Almaty haar derde individuele wereldbekergoud van dit seizoen veroverd. Op de 1.500 meter was ze zaterdag oppermachtig.

Met haar zege heeft ze de leiding in het allround wereldbekerklassement, waarbij de resultaten op alle individuele afstanden worden meegerekend, overgenomen van landgenote Xandra Velzeboer. De 21-jarige Velzeboer is dit weekend vanwege ziekte niet aanwezig in Kazachstan.

Tweede 1.500 meter van het seizoen

Het was voor de 25-jarige Schulting haar tweede optreden op de 1.500 meter dit seizoen. De afstand, waarop ze bij de Spelen van Peking het brons pakte, sloot ze ook bij de eerste World Cup van het seizoen in Montréal winnend af. In Salt Lake City kwam ze niet uit op de langste shorttrackafstand.

Net als eind oktober in Canada was Schulting ook in Kazachstan niet bij te houden door de concurrentie. Ze zat in het begin van de race wat achteraan in het deelnemersveld, maar knokte zich gedurende de race naar voren.

Met nog ongeveer drie ronden te rijden nam ze de koppositie over en snelde ze door naar de zege. Regerend olympisch en wereldkampioene Choi Minjeong uit Zuid-Korea pakte achter Schulting het zilver. Haar landgenote Kim Gilli kwam als derde over de eindstreep.

Ook Van Kerkhof in finale

Yara van Kerkhof kwam in de halve finales eigenlijk net één positie tekort voor een finaleplaats. De 32-jarige shorttrackster, die in haar lange carrière al onder meer olympisch goud (met de relay-ploeg in Peking), zilver en brons (respectievelijk op de 500 meter en de relay in Pyeongchang) veroverde, moest uitwijken voor een valpartij in haar race.

Het gat dat daardoor ontstond met de voorste twee schaatssters was niet meer te overbruggen voor Van Kerkhof. Maar de jury besloot haar toch naar de finale te laten gaan, omdat ze te veel hinder had ondervonden van de valpartij.

Daarmee stond Van Kerkhof voor het eerst dit seizoen in de finale van een individuele afstand. Ze kon zich niet mengen in de strijd om de medailles en eindigde als zesde.

Geen finale Poutsma en De Vries

Op de 1.000 meter stonden er geen Nederlandse vrouwen in de finale. Selma Poutsma en Rianne de Vries kwamen in de halve finales tekort en eindigden vervolgens in de B-finale respectievelijk als eerste en tweede.

Ook op de gemengde aflossing was er geen finaleplaats voor Nederland. Bij de eerste twee World Cups van het seizoen ging Schulting onderuit in de finale, waardoor de Nederlandse ploeg op de laatste plaats eindigde in de finale.

In Almaty moest de ploeg, met Schulting, Poutsma, Jens van 't Wout en Kay Huisman, in de halve finale China en België voor zich dulden. De B-finale werd vervolgens in een andere samenstelling (Teun Boer, Sjinkie Knegt, Van Kerkhof en Michelle Velzeboer) wel gewonnen van de enige tegenstander Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl