Ash en Pikachu in Pokémon
NOS Nieuws

Na 25 jaar gaat iconisch Pokémon-duo Ash en Pikachu met pensioen

Gotta catch 'em all! Het lijkt er nu op dat Ash alle Pokémon heeft gevangen. Het volgende seizoen van de populaire serie gaat namelijk verder zonder het iconische duo Ash Ketchum en Pikachu. Na 25 jaar vindt het bedrijf achter de Japanse serie het tijd dat er nieuwe hoofdpersonen en een andere verhaallijn komen.

"Ash en Pikachu hebben vele ontmoetingen, vele veldslagen en vele spannende en memorabele tijden gehad", schrijft Pokémon op sociale media. Maar het volgende seizoen is 'the final chapter'. De elf afleveringen beginnen op 13 januari in Japan, het is niet bekend wanneer de afleveringen in Nederland te zien zijn.

De nieuwe trainer Liko neemt de Pokémonbal van Ash over, samen met de groene kat-Pokémon Sprigatito.

Nieuwe hoofdpersonen in Pokémon

Pokémon werd voor het eerst in 1997 in Japan uitgezonden. De serie volgt de jongen Ash, en zijn sidekick Pikachu, terwijl ze reizen en aan Pokémonkampioenschappen meedoen. Naast uit de serie bestaat de franchise onder meer uit videogames, kaarten, manga-strips, speelfilms en een tijdschrift. Ook bestaat er Pokémon-merchandise, van knuffels tot kleding. Het is na Super Mario de populairste game-franchise ter wereld.

Het feit dat Ash wordt vervangen, is best wel opmerkelijk, zegt radiomaker en anime-kenner Mai Verbij. Het karakter is namelijk gebaseerd op het leven van de bedenker van Pokémon. In de Japanse versie heet Ash Satoshi, en zo heet de bedenker ook.

Insecten of Pokémon vangen

Bij de bedenker werd autisme vastgesteld. Daarom had hij vroeger moeite met vrienden maken. Om de tijd te verdrijven, ving hij insecten, vertelt Verbij. Toen hij later interesse kreeg in gamen, bedacht hij een spel waarin je insecten kan vangen. Dat werd Pokémon. "Het geeft daarom een gek gevoel dat het karakter verdwijnt, maar het kan wel nieuwe dynamiek brengen."

Pokémon heeft eind jaren 90 een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het genre anime (een Japanse tekenfilmreeks), zegt Verbij. Ook in Nederland. "Het was voor Pokémon veel meer een niche-genre. Soms denk ik dat het dat nog steeds is, maar dan zie ik de enorme drukte met anime-liefhebbers bij een bijeenkomst als Comic Con en realiseer ik me dat het een heel grote groep is die deze tekenfilms kijkt."

Pikachu en Ash zijn een sterk koppel, waar veel mensen zich mee kunnen identificeren.

Superfan Nick

De 33-jarige superfan Nick Elbers vindt het ook dubbel dat er een einde komt aan 25 jaar van deze Pokémongeschiedenis. "Ash en Pikachu zijn een iconisch duo. Er zijn maar weinig anime-series waarbij de hoofdpersonen zolang aanblijven en dat heeft echt wel een reden. Ze zijn een sterk koppel, waar veel mensen zich mee kunnen identificeren. Ik heb ook vaak genoeg dat ik denk: dat zou ik hetzelfde doen als Ash."

Toch denkt hij dat de meeste fans het jammer vinden, maar ook dat de tijd gekomen is voor nieuwe trainers. "Er wordt al jaren gediscussieerd over waarom Ash nog steeds de hoofdrol heeft. Maar het is wel jammer als hij helemaal weggaat, mensen willen wel weten hoe het met hem afloopt."

Stoppen op zijn hoogtepunt

Hoe het afloopt met Ash is nu nog onduidelijk. Wel is de verwachting dat in het laatste seizoen van het duo veel oude karakters, zoals trainers Misty en Brock, weer te zien zullen zijn.

In de serie probeert Ash, samen met sidekick Pikachu, om de beste Pokémon-trainer ooit te worden. Dat werd hij in het meest recente seizoen: hij werd wereldkampioen. "Hij is nu de sterkste van allemaal", zegt Elbers. "Dan zit hij natuurlijk ook wel op zijn hoogtepunt, het is logisch om hem te laten stoppen. Dan is het net alsof hij met pensioen gaat."

Zin in een beetje nostalgie? Luister dan het openingsliedje van seizoen 1 terug:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl