Rouwauo's in de file voor een crematorium in Peking
NOS Nieuws

Crematoria Peking maken overuren, vrees voor verdere opmars coronavirus

Crematoria en ziekenhuizen in Peking draaien overuren omdat het coronavirus na het loslaten van het ongekend strenge coronabeleid om zich heen grijpt. Volgens de officiële cijfers is in China na 4 december geen coronadode meer gevallen, maar onderzoek van journalisten in Peking vertelt een ander verhaal.

Journalisten van de Financial Times hoorden van een crematorium in de hoofdstad dat daar woensdag tientallen coronaslachtoffers zijn gecremeerd. "We hebben woensdag zeker 150 mensen gecremeerd, veel meer dan op een gewone dag vorige winter. 30 of 40 daarvan hadden corona", zei een medewerker.

Buiten stond een file van rouwwagens voor de parkeerplaats. Een chauffeur zei tegen de krant dat hij en zijn collega's 20 tot 30 doden per dag afleveren. Op een normale dag zijn dat er 4 of 5.

Bij een ander crematorium stond een bord met de mededeling dat in verband met ovenonderhoud alleen nog doden uit het eigen district worden geaccepteerd. Een medewerker bevestigde dat er een ongebruikelijk hoge vraag naar crematiefaciliteiten is en dat er elke dag coronadoden worden binnengebracht.

"We verbranden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat", zei een andere medewerker. "De ovens kunnen het niet aan."

Andere media

Andere media bevestigen dit beeld. Radio Free Asia las op sociale media bij een ziekenhuismedewerker dat zijn ziekenhuis vijf tot zeven dagen moet wachten voordat overleden patiënten naar een crematorium kunnen worden gebracht. Iemand van een begrafenisonderneming zei tegen hetzelfde medium dat de crematies 24 uur per dag doorgaan.

De correspondent van de Volkskrant schrijft dat ziekenhuizen, crematoria en private rouwcentra te weinig koelruimte hebben. Nabestaanden kiezen er daarom voor om overledenen zo snel mogelijk te cremeren, terwijl het lichaam normaal gesproken een dag of vijf wordt geconserveerd om volgens de tradities afscheid te kunnen nemen.

Een bijkomend probleem is dat personeel van crematoria en ziekenhuizen zich massaal ziekmeldt, omdat ze zelf zijn besmet.

Inwoners van de stad Hangzhou in de rij voor een testlocatie

Na de grootschalige protesten tegen het zerocovidbeleid, liet China dit succesvolle maar uiterst strenge beleid begin deze maand los. Wetenschappers zijn bang dat het virus zich snel kan verspreiden, omdat de meeste mensen nog niet besmet zijn geweest, en dat het aantal doden enorm gaat toenemen.

Sommige modellen voorzien komende maart een piek, met 20.000 doden per dag en alles bij elkaar een miljoen doden. Eerder kwamen onderzoekers van de universiteit van Shanghai tot een aantal van 1,6 miljoen doden. Het officiële dodental staat nu op ruim 5200.

De gezondheidsautoriteiten proberen daarom zo snel mogelijk het aantal vaccinaties op te voeren. Vooral onder ouderen is weinig gevaccineerd. Ook worden extra beademingsapparaten, geneesmiddelen en coronatesten voor het platteland aangeschaft.

Eind volgende maand vieren de Chinezen nieuwjaar. Veel stedelingen brengen dan vakantie door bij hun familie op het platteland. Hun is aangeraden om het contact met oudere familieleden beperkt te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl