Chinezen in Peking in de rij voor medicijnen
NOS Nieuws

Chinezen, 'bevrijd' van coronaregime, zijn nu op zichzelf aangewezen

Nog niet zo lang geleden was de boodschap in het land van 1,4 miljard mensen nog: we moeten het aantal coronabesmettingen naar nul brengen. Maar een week geleden nam China met een reeks versoepelingen afscheid van zijn ongekend strikte coronaregime. Chinezen zijn er niet gerust op en proberen zichzelf zo goed mogelijk te beschermen.

Dat is niet eenvoudig, hebben velen inmiddels ook ervaren. Er is een groot tekort aan zowel medicijnen als coronazelftests. Chinezen zijn op die laatste aangewezen nu er steeds minder testcentra open zijn. Op internet zijn de tests ook niet of nauwelijks meer te krijgen, waardoor in Peking op sommige plekken lange rijen staan.

Huisartsen zijn er eigenlijk niet, Chinezen zijn gewend om naar een ziekenhuis te gaan om daar medicijnen voorgeschreven te krijgen. Diezelfde ziekenhuizen kampen met een tekort aan personeel. Veel artsen en hun medewerkers zijn naar verluidt ook besmet. Als ze geen symptomen hebben moeten ze toch gewoon werken, wordt via sommige kanalen gemeld, wat de personeelstekorten beperkt maar ziekenhuizen ook tot besmettingshaarden maakt.

Hoe het loslaten van de maatregelen uitpakt is onzeker. Waar China tot voor kort met militaire precisie elk 'coronaplukje' bijhield, is ook dat beleid grotendeels losgelaten. Er worden nog wel besmettingscijfers bekendgemaakt, maar dan alleen de gevallen waarbij mensen duidelijke coronasymptomen hebben. Hoeveel Chinezen precies besmet zijn is onduidelijk, want er wordt dus nauwelijks meer getest op officiële plekken.

In steden als Peking staan bij apotheken lange rijen voor het kopen van zelftests:

'Dit is de prijs die we betalen om vrijer te zijn'

De Chinese overheid komt sinds een week ook met een radicaal andere boodschap over corona. Het virus is 'verzwakt' en brengt eigenlijk niet meer zoveel gezondheidsschade toe: krijg je het, dan merk je het misschien niet eens en anders zijn de symptomen mild. Thuis uitzieken, is dan het devies.

In Shanghai, de stad die eerder dit jaar twee maanden in een strenge lockdown zat, gingen veel inwoners eropuit, bericht persbureau Reuters. Ze gingen winkelen, bezochten drukke kerstmarkten, ontmoetten vrienden en gingen uit eten. Maar in Peking, waar het aantal besmettingen fors is opgelopen, is het beeld anders, met straten die nog altijd opvallend leeg zijn.

Over hoeveel slachtoffers covid nog gaat maken in China zijn de experts het niet eens. Sommige modellen voorzien komende maart een piek, met 20.000 doden per dag en alles bij elkaar een miljoen doden. Eerder kwamen onderzoekers van de universiteit van Shanghai tot een aantal van 1,6 miljoen doden. Ter vergelijking, het officiële dodental door corona in het land staat nu op ruim 5200. Het is ook de vraag of alle coronadoden wel als zodanig geregistreerd werden en zullen worden. Er zijn berichten dat de richtlijnen om corona als doodsoorzaak te mogen vermelden strenger zijn geworden.

Intussen komen de autoriteiten met optimistisch getoonzette boodschappen. Vandaag melden de gezondheidsautoriteiten dat er inmiddels 14.000 'koortsklinieken' bij grote ziekenhuizen zijn geopend en 33.000 bij kleinere. Ook wordt erop gewezen dat 93 procent van de bevolking inmiddels een of meer vaccinaties heeft gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl