Mensen in Peking staan in de rij voor een pcr-test
NOS NieuwsAangepast

China versoepelt coronaregels na ongekende protesten

Na een periode van ongekende protesten gaat China in het hele land de coronaregels versoepelen. Mensen met milde ziekteverschijnselen en mensen die positief zijn getest maar geen symptomen hebben, mogen voortaan thuis in quarantaine blijven.

Tot nu toe werden door massale lockdowns complete wijken en fabrieken volledig van de buitenwereld afgesloten, ook als er maar één positief geval was gevonden. Ook werden mensen overgebracht naar quarantainefaciliteiten, die bomvol zaten en onhygiënisch waren.

Volgens de Chinese nationale gezondheidsdienst zijn de meeste besmettingen asymptomatisch of leiden ze slechts tot milde symptomen, wat betekent dat de besmette mensen geen speciale behandeling nodig hebben. "Zij kunnen thuis in isolatie gaan en als hun situatie verslechtert, kunnen ze worden overgebracht naar een ziekenhuis."

De gezondheidsdienst heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor het aanwijzen van hoogrisicogebieden. Overheden mogen niet zomaar complete wijken in lockdown plaatsen, maar moeten per gebouw, verdieping en woning bepalen of er sprake is van een verhoogd risico op besmetting. Of dit het einde betekent van de zero-covidstrategie, heeft de gezondheidsdienst niet gezegd.

Er zijn naast de gewijzigde quarantaineregels ook andere versoepelingen. Zo wordt het makkelijker om van de ene plek naar de andere te reizen, omdat mensen niet overal meer een test nodig hebben. Op veel openbare plekken hoeven ze geen groene code op hun smartphone te laten zien, die toont dat ze gezond zijn. Ook zal er een stuk minder getest worden en gaat de Chinese overheid meer inzetten op vaccinaties voor ouderen.

Sinds het begin van de coronapandemie eind 2019 heeft China covid-19 beschouwd als een extreem gevaarlijk virus in dezelfde categorie als cholera of de builenpest. Die houding veranderde vorige week toen deskundigen concludeerden dat de omikronvariant een stuk minder gevaarlijk is dan eerdere mutaties. De vicepremier die verantwoordelijk is voor de bestrijding van het virus bevestigde dat.

Correspondent Sjoerd den Daas maakte anderhalve week geleden een reportage over de impact van de coronamaatregelen in Peking:

Lange rijen bij de teststraten in Peking; 'Zonder 24-uurs-test heb je eigenlijk geen leven meer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl