EPA
NOS Nieuws

Shanghai schaft verplichte coronatest voor toegang openbare gebouwen af

Shanghai heeft aangekondigd dat het vanaf morgen niet meer nodig is een coronatest te doen voor toegang tot de meeste publieke gebouwen. Dat heeft het bestuur van het Chinese financiële centrum bekendgemaakt. Shanghai gaat daarmee verder dan de rest van China, al worden ook daar de coronamaatregelen versoepeld.

Er wordt in Shanghai nog wel gevraagd om een groene code, waarop te zien is of iemand in contact is met besmette personen. Wanneer dat wordt afgeschaft is nog onduidelijk.

De versoepeling volgt op een week van protesten tegen het stringente coronabeleid. De Chinese autoriteiten leggen dat verband niet maar zeggen dat de nieuwe coronavarianten zwakker zijn. Er hoeft daarom ook in de rest van China minder te worden getest.

In Peking en andere steden mogen mensen weer zonder geldige coronatest (van maximaal 48 uur oud) met het openbaar vervoer reizen. Winkelcentra en markten zijn weer open en controleren minder streng op geldige coronatests. Verder mogen ziekenhuizen mensen zonder geldige test niet meer weigeren. Wel zijn er nog beperkingen voor wijken met besmettingen.

Veel testlocaties in China zijn gesloten. Voor centra die nog wel open zijn, staan lange rijen, omdat mensen buiten Shanghai nog wel moeten testen voor toegang tot overheidsgebouwen en openbare gebouwen. Het wordt burgers gemakkelijker gemaakt om in thuisquarantaine te gaan als ze positief zijn. Ze hoeven niet meer altijd naar de centrale opvanglocaties.

Een einde aan het Chinese zero-covidbeleid lijkt nog niet in zicht. De regering kondigde vorige week plannen aan om miljoenen mensen van boven de 70 jaar te vaccineren. Dat is een voorwaarde voor het beëindigen van het strenge coronabeleid. Experts verwachten dat pas eind volgend jaar of begin 2024 genoeg mensen zijn gevaccineerd om dat beleid helemaal los te laten. De maatregelen leiden er nog steeds toe dat veel mensen wegblijven uit China en dat de handel en de economie zwaar worden getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl