In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Terroristenafdeling in vrouwengevangenis Zwolle breidt uit

In de vrouwengevangenis in Zwolle komt meer plek voor terroristen. De afdeling wordt voor de komende twee jaar vergroot van tien naar twintig plaatsen, schrijft RTV Oost.

Begin november werden twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven, uit Syrië naar Nederland gehaald. Ze verblijven sindsdien op de speciale terroristenafdeling in de Zwolse gevangenis.

De uitbreiding betekent dat deze vrouwen daar voorlopig kunnen blijven, zegt minister van Justitie Yesilgöz. "Gezien de eerdere en mogelijk aanstaande overbrenging van vrouwelijke verdachten vanuit Syrië naar Nederland wordt de capaciteit in elk geval tot en met 2024 uitgebreid", schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Alle IS-vrouwen bij elkaar

De IS-vrouwen zitten met een reden bij elkaar in ons land, legde Eelke Meijer, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van de gevangenis in Zwolle eerder uit. "Om te voorkomen dat ze hun gedachtengoed kunnen verspreiden onder andere gedetineerden. Dat betekent dus dat ze elkaar nog wel kunnen beïnvloeden."

Afhankelijk van de in-, door- en uitstroom wil de minister kijken hoe lang de extra plekken nodig zijn.

Bekijk hoe de terroristenafdeling in de Zwolse gevangenis er van binnen uit ziet:

De vrouwengevangenis in Zwolle waar de IS-vrouwen zitten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl