In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Politie sluit 'mensonwaardige' huisvesting arbeidsmigranten in grensgebied

Net over de Duitse grens bij Roermond en Venlo heeft de Duitse politie gisteravond invallen gedaan in panden waar Poolse en Roemeense arbeidsmigranten wonen.

Het ging om een actie gericht tegen uitzendbureaus "die hun medewerkers uitbuiten en in mensonwaardige onderkomens huisvesten waarvoor ze extreem hoge huren moeten betalen", zegt de minister van sociale zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen

De panden zijn eigendom van Nederlandse en Poolse bedrijven. In totaal verbleven er zo'n zeventig Roemeense en Poolse werknemers, die allemaal in Nederland werken in de vleesindustrie, de logistiek of de bouw.

Grote politie-inval

Een grote politiemacht viel binnen in zes wooncomplexen in Nettetal en Brüggen, waarbij diverse misstanden werden ontdekt. Volgens minister Laumann waren de drie onderkomens in Nettetal er zo slecht aan toe dat de bewoners levensgevaar liepen.

Er waren geen maatregelen tegen brand genomen en vluchtroutes ontbraken. Ook was er in enkele panden geen verwarming. Al deze panden zijn per direct gesloten, schrijft L1.

Naar eigen zeggen betalen de arbeidsmigranten per bed zo'n 90 euro huur per week, in kamers waarin twee of meer personen zijn gehuisvest.

Bekijk hier de beelden van de politieactie van gisteravond:

Invallen bij mensonwaardige woningen in grensgebied

Volgens de Duitse autoriteiten komt het regelmatig voor dat Nederlandse bedrijven panden kopen net over de grens. Het gaat dan om relatief goedkope woningen en wooncomplexen die vervolgens tegen hoge prijzen verhuurd worden aan arbeidsmigranten uit Oost- en Zuidoost-Europa.

Deze mensen worden volgens de Duitsers autoriteiten vaak met valse beloften geworven in hun thuisland en vervolgens hier in 'dubieuze' onderkomens gehuisvest.

De politieactie van gisteravond was de vierde in korte tijd. Eerder waren er al invallen in Geldern en Emmerich (februari), in Goch (mei) en in Gronau en Südlohn (november).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl