Bart Vreugdenhil na het uur schaatsen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS SchaatsenAangepast

Vreugdenhil en Mossinkoff zetten werelduurrecord schaatsen op natuurijs neer

Bart Vreugdenhil en Femke Mossinkoff hebben dinsdag het werelduurrecord neergezet op natuurijs.

Mossinkoff kwam vanavond in Ammerstol tot een afstand van 32.176 kilometer, ze is de eerste vrouw met een werelduurrecord op natuurijs. Vreugdenhil reed vanochtend in Winterswijk, waar hij 36,717 kilometer schaatste in een uur tijd.

Het oude record bij de mannen dateerde uit 1949 en stond op naam van de Nederlander Marius Strijbis, die destijds 32,660 kilometer aflegde. Barts eerste woorden na de geslaagde poging: "Het doet pijn en de kou heb ik echt onderschat".

Kijk hier naar een van de laatste rondes van Bart Vreugdenhil.

Vreugdenhil verbreekt werelduurrecord schaatsen op natuurijs: 'Onwijs dankbaar'

Aanvankelijk werd het oude record nog toegeschreven aan de Fransman Léon Quaglia, maar die uit 1928 stammende poging bleek niet officieel erkend.

Lange nacht voor de ijsmeesters

Voor de Winterswijkse IJs Vereniging was het een hele klus om op de baan een mooie ijsvloer van 1,5 centimeter dik te maken. Drie ploegen zijn gisteravond en vannacht met een speciale sproei-installatie in de weer geweest, waarmee ze de baan hebben beneveld.

Vanochtend vroeg was het ijs dik genoeg voor de recordpoging.

Stiekem hoopte ijsmeester Hendrik van Prooije op een verbetering van het laatste record dat buiten, weliswaar op kunstijs, is verreden, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Schaatser Jan Kooiman kwam in 1985 tot een afstand van 38,558 kilometer. Dat is Vreugdenhil dus niet gelukt.

Advertentie via Ster.nl