Vreugdenhil toont zich de sterkste in de Alternatieve Elfstedentocht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Frank Vreugdenhil heeft de 31ste Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam geschreven. De 34-jarige schaatser van AB vakwerk won na een fraaie finale de tocht over tweehonderd kilometer op de Weissensee in Oostenrijk. Iris van der Stelt kwam bij de vrouwen als eerste over de finish.

Vreugdenhil versloeg in de sprint Crispijn Ariëns, de winnaar van 2017, en Jordy Harink. Vreugdenhil beloonde daarmee het vertrouwen van AB Vakwerk, waarmee hij dinsdag een contractverlenging voor een jaar overeenkwam.

Vreugdenhil stond al drie keer eerder op het podium (tweede in 2017 en 2013 en derde in 2018).

Vreugdenhil zegeviert op Weissenssee: '34 jaar en dan toch nog zo'n sprint winnen' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een kopgroep van zeventien schaatsers, met onder anderen oud-winnaar Erwin Mesu, had zich in de laatste ronde geformeerd. De race werd gekleurd door Niels Overvoorde, die lang op kop reed maar op vijftig kilometer van de finish werd opgeraapt.

Erik-Jan Kooiman, de winnaar van 2018, stapte na zeventien van de twintig ronden van tien kilometer uit de race.

Van der Stelt troeft Kamminga af

Bij de vrouwen ging de winst naar Iris van der Stelt, die medevluchter Manon Kamminga op de finish klopte. Ineke Dedden eiste de derde plaats voor zich op. De race ging net als bij de mannen ook over tweehonderd kilometer.

Op circa anderhalve kilometer voor de finish sloeg Van der Stelt een gaatje. Ze kreeg Kamminga met zich mee, waardoor het aankwam op een sprint tussen de schaatssters. Van der Stelt bleef haar concurrente op de streep uiteindelijk met een miniem verschil voor.

STER reclame