NOS Nieuws

Wekdienst 13/12: Kaag leidt Catshuisoverleg • Argentinië-Kroatië op WK voetbal

Goedemorgen! Sigrid Kaag leidt vandaag het overleg in het Catshuis met organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden en Argentinië en Kroatië spelen in de eerste halve finale van het WK voetbal.

Eerst het weer: De dag start koud en in het noordoosten komen eerst nog enkele mistbanken voor. Vanmiddag is het zonnig, al neemt in het zuiden de bewolking toe. De temperatuur komt rond het vriespunt uit.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag en enkele kabinetsleden ontvangen vandaag genodigden die zich bezighouden met het slavernijverleden in Suriname en Caribisch Nederland. Premier Rutte leidde het eerste overleg vorige week, maar is dit keer verhinderd.
  • Argentinië en Kroatië treffen elkaar vanavond in de halve finale van het WK voetbal in Qatar. De blikken zijn gericht op de sterspelers Lionel Messi en Luka Modric.
  • In Frankrijk doet een rechter uitspraak in de zaak over de aanslag in Nice in 2016. Op 14 juli van dat jaar reed een bestuurder van een vrachtwagen in op een feestvierende mensenmassa op de boulevard. 86 mensen kwamen daarbij om het leven. De dader werd doodgeschoten door de politie. Acht personen die de bestuurder zouden hebben geholpen horen vandaag hun straf.
  • De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt in Washington de leiders van Afrikaanse landen voor een top tussen de Verenigde Staten en Afrika. Waarschijnlijk gaat de president oproepen om de Afrikaanse Unie toe te laten treden tot de G20, de groep van grote economieën. Hij zou zo de invloed van China en Rusland op het continent willen tegengaan.

Wat heb je gemist?

De Europese Unie heeft een principeakkoord bereikt over een financieel steunpakket van 18 miljard euro voor Oekraïne. Ook is er een akkoord bereikt over een minimumbelasting voor grote bedrijven in de EU. Eerder verzette Hongarije zich tegen deze plannen, maar het conflict tussen de EU en Hongaarse premier Orbán lijkt te zijn opgelost.

De 27 gezanten van de EU-landen bereikten de deal gisteravond laat. Die is momenteel nog onder voorbehoud. Er moet nog worden getekend, maar er worden geen grote obstakels verwacht, meldt persbureau AP.

Boedapest geeft zijn verzet tegen de plannen op in ruil voor een lagere strafkorting op zijn eigen EU-subsidies. Het land dreigde 7,5 miljard euro te verliezen omdat het land volgens de Europese Commissie de rechtsstaat niet op orde heeft. De landen hebben nu afgesproken dat maar 6,3 miljard van de 7,5 miljard euro voor Hongarije moeten worden achtergehouden, zegt voorzitter Tsjechië.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nu het kouder weer is, gaan meer mensen naar de warme bibliotheek. Ook omdat ze dan geld uitsparen doordat ze thuis niet hoeven te stoken.

'Hier is het warmer dan thuis', zeggen bezoekers van de bieb in Rotterdam

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl