Protesten in Brasilia
NOS Nieuws

Bolsonaro-aanhangers clashen met politie in Brasilia

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia zijn aanhangers van de vertrekkend president Jair Bolsonaro in botsing gekomen met de politie. Relschoppers probeerden het hoofdkwartier van de federale politie binnen te vallen.

Op beelden van gisteravond (lokale tijd) is te zien dat auto's in brand staan in Brasilia en dat de politie traangas inzet om demonstranten uiteen te drijven.

  • EPA
    Protesten in Brasilia
  • EPA
    Protesten in Brasilia
  • EPA
    Protesten in Brasilia

De ongeregeldheden braken uit nadat de inheemse leider Jose Acacio Serere Xavante werd aangehouden voor "antidemocratische daden". Hij leidde protesten om te voorkomen dat Luiz Inácio Lula da Silva wordt aangesteld als nieuwe president van Brazilië.

Volgens het arrestatiebevel zou Xavante "zijn positie als leider van het Xavante-volk gebruiken om inheemse en niet-inheemse mensen misdaden te laten plegen".

Officieel

Gisteren werd Lula's verkiezingsoverwinning officieel bekrachtigd door het kiesgerechtshof tijdens een ceremonie. Dat betekent dat de uitslag niet meer kan worden betwist. De verkiezingen eindigden eind oktober in een nek-aan-nekrace. Lula wist uiteindelijk met 50,9 procent van de stemmen te winnen van Bolsonaro.

Afgelopen weekend sprak Bolsonaro voor het eerst sinds zijn nederlaag in het openbaar. Hij heeft de overwinning van Lula nog niet erkend.

Bolsonaro: 'Leger is laatste verdedigingslinie tegen socialisme'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl