Studenten studeren in de bibliotheek van de Wageningen Universiteit
NOS Nieuws

Universiteiten dicht in kerstvakantie om hoge energiekosten

De Wageningen Universiteit sluit zijn campusgebouwen in de kerstvakantie om energie te besparen. Andere universiteiten nemen ook dit soort maatregelen, blijkt uit een rondgang van de NOS onder de grote universiteiten.

Wel blijft de bibliotheek in Wageningen open, zodat studenten daar kunnen studeren. Ook onderzoekers kunnen hun werk blijven doen in de laboratoria.

In de kerstvakantie zijn de gebouwen op de campus grotendeels verlaten. "De ervaring leert dat het meeste personeel in de kerstvakantie wegblijft. Het is zonde om die gebouwen twee weken te verwarmen", zegt een woordvoerder van de Wageningen Universiteit.

De universiteit heeft een van de duurzaamste campussen wereldwijd en zegt niet nodeloos energie te willen verspillen. "We zijn als universiteit veel bezig met klimaat en duurzaamheid. Door twee weken de deuren te sluiten besparen we ruim 2,5 miljoen kilowattuur. Dat is een energiebesparing van honderden huishouders per jaar."

'Enorme energielasten'

Ook de Rijksuniversiteit Groningen houdt voor het eerst tientallen onderwijsgebouwen en kantoren de hele kerstvakantie gesloten om de energiekosten te drukken. In de praktijk bleven veel medewerkers toch al weg in de kerstvakantie. Voor die paar aanwezige onderzoekers moest wel de verwarming aan.

"Dit besluit is genomen vanwege de enorme energielasten", zegt een woordvoerder. Wel blijft een aantal plekken beschikbaar voor onderzoekers om te werken, zoals in laboratoria.

Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam neemt voor het eerst deze maatregel. Het hoofdgebouw met de bibliotheek van de VU gaat tussen Kerst en nieuwjaar dicht, net als veel andere onderwijsgebouwen. Studenten kunnen uitwijken naar een gebouw op de Zuidas "waar genoeg studieplekken zijn".

De Universiteit Maastricht was altijd al dicht tussen Kerst en nieuwjaar. Wel heeft de instelling sinds november de openingstijden van de gebouwen aangepast om energie te besparen. Bijna de helft van de veertig gebouwen gaat uren eerder dicht. Verder probeert de universiteit zoveel mogelijk verlichting in de avond en nacht uit te zetten.

Temperatuur omlaag

Ook andere universiteiten sluiten doorgaans de deuren van onderwijsgebouwen tussen Kerst en Nieuwjaar. De Radboud Universiteit in Nijmegen houdt daar aan vast, net als de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de TU in Eindhoven, Tilburg Universiteit, Universiteit Leiden en de Universiteit Twente.

De Erasmus Universiteit in Rotterdam houdt elk jaar in de kerstvakantie al meerdere gebouwen dicht, "vanwege duurzaamheid en onderhoud". De TU Delft sluit geen gebouwen, behalve op de officiële feestdagen.

Alle universiteiten zeggen de temperatuur in de gebouwen twee graden naar beneden te hebben gedraaid dit jaar. Daarmee hebben ze gehoor gegeven aan de besparingsoproep van het kabinet in mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl