Bezorger Getir
NOS Nieuws

Getir koopt Gorillas: 1,2 miljard voor voormalige groeibriljant

Opnieuw verdwijnt een flitsbezorger uit Nederland. Het Duitse merk Gorillas wordt overgenomen door de Turkse concurrent Getir. Volgens de Financial Times betaalt Getir 1,2 miljard euro voor Gorillas. Getir wil dat bedrag niet bevestigen.

Internationaal gezien is Getir veel groter dan Gorillas. Het Turkse bedrijf had vorig jaar een omzet van zo'n 1 miljard dollar, terwijl de Duitse concurrent een omzet had van 220 miljoen euro.

In Nederland is Getir juist de kleinste speler . Het bedrijf had hier in 2021 een geschatte omzet van 23 miljoen euro, volgens een lijst van grootste webwinkels van Twinkle. Gorillas zette in Nederland meer dan drie keer zoveel om. Nummer 2 op de Nederlandse markt is Flink met een omzet van 53 miljoen euro.

Voor bezorgers van de diensten breken onzekere tijden aan. In de meeste steden waar bezorgers van Gorillas rondfietsen zijn namelijk ook bezorgers van Getir actief. Of en zo ja, hoeveel vestigingen er gaan sluiten is nog niet bekend.

Bij Getir werkten eerder dit jaar 1500 bezorgers in Nederland, het aantal dat rijdt voor Gorillas is niet bekend. Volgens een bron van persbureau Reuters zou Getir van plan zijn om 14 procent van het personeel te ontslaan.

Snel geld

De verschillende bezorgdiensten kwamen vorig jaar tijdens de coronacrisis razendsnel op en beloofden boodschappen binnen tien minuten aan de voordeur te bezorgen. Geholpen met geld van investeerders die op zoek waren naar nieuwe markten doken de bedrijven op in verschillende landen. Na een snelle groei van het aantal bestellingen nam dit jaar de populariteit af.

Uit cijfers van marktonderzoeker GfK blijkt dat het aantal gebruikers sinds de lente met een derde is afgenomen. Ongeveer de helft van de overgebleven klanten verwacht minder te gaan bestellen.

Ook investeerders zijn minder happig om geld te steken in nieuwe verlieslatende bedrijven, nu de rente verder oploopt en beurskoersen dalen. De geldschieters lijken vooralsnog de grote verliezer. De flitsbezorgers zijn nog lang niet winstgevend en de waarde van de flitsbezorgers neemt af.

Verschillende gemeenten verzetten zich tegen de dark stores van waaruit de flitsbezorgers werken. Zo klagen buurtbewoners over geblokkeerde stoepen, verkeersveiligheid en geluidsoverlast.

Onzekere tijd

In tien van de elf steden waar Gorillas in Nederland boodschappen bezorgt, is ook Getir actief. Het gaat om Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Eerder vertrok het Britse Zapp uit Nederland. Ook maaltijdbezorgers trekken zich terug uit markten waar ze nog geen geld kunnen verdienen. Eind november stopte maaltijdbezorger Deliveroo met bezorgen in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl