Lucas Waagmeester en Karina ter Horst
NOS Nieuws

Lucas Waagmeester en Karina ter Horst nieuwe adjuncten NOS Nieuws

Lucas Waagmeester en Karina ter Horst worden de twee nieuwe adjunct-hoofdredacteuren van NOS Nieuws. Daarmee is de hoofdredactie van NOS Nieuws vanaf begin volgend jaar weer compleet.

Ter Horst (55) is chef van NOS op 3 en treedt aan op 1 februari. Waagmeester (44) is momenteel nog Amerika-correspondent en sluit aan op 1 maart, wanneer hij zijn terugkeer uit Washington D.C. heeft geregeld.

In de hoofdredactie kwam een plek vrij na het vertrek van hoofdredacteur Marcel Gelauff, afgelopen september. Sindsdien bestaat de leiding van NOS Nieuws uit hoofdredacteur Giselle van Cann, haar plaatsvervanger Bart Leferink en adjunct Wilma Haan.

Uiteenlopende expertises

Om te kunnen blijven voldoen aan het werk en alle verantwoordelijkheden die horen bij de omvang en journalistieke ambities van NOS Nieuws werd besloten de hoofdredactie met twee adjuncten uit te breiden. Waagmeester en Ter Horst werden gekozen na een interne en externe sollicitatieronde.

Hoofdredacteur Van Cann zegt trots te zijn in eigen huis "zoveel kwaliteit te hebben dat we twee ervaren journalisten hebben gevonden die hun expertises nu meenemen naar de hoofdredactie".

Ter Horst denkt volgens Van Cann "als geen ander" vanuit het publiek en heeft een scherp oog voor talent. Waagmeester brengt "een schat aan ervaring" mee uit het veld en Van Cann roemt zijn journalistieke intuïtie.

'Veel dingen komen samen'

Karina ter Horst kwam binnen bij de NOS als freelance redacteur van het NOS Radio 1 Journaal. In 1998 kwam ze in vaste dienst bij het NOS Jeugdjournaal. Later volgde het NOS Journaal op 3, de televisievoorloper van NOS op 3, waar ze redacteur en coördinator was.

Ze geeft vanaf het begin, tien jaar geleden, leiding aan een redactie van ruim zestig vooral jonge NOS'ers. Zij maken onder meer de radiobulletins op NPO 3FM en FunX en ook de bekroonde online producties van NOS op 3 en NOS Stories.

Ze omschrijft haar benoeming als "moment waarop veel dingen samen komen". Ze zegt haar rol "met trots, vertrouwen, plezier en op eigen wijze" te omarmen.

Afrika, Azië en Amerika

Lucas Waagmeester begon in 2004 bij de NOS als buitenlandredacteur. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar het correspondentschap. Zijn eerste post was zuidelijk Afrika. Tussen 2011 en 2014 was hij NOS-correspondent voor India, Pakistan en Afghanistan.

Vervolgens berichtte Waagmeester zes jaar lang vanuit Turkije en in 2020, in de nadagen van president Trump, werd hij multimediaal NOS-correspondent in Washington D.C.

"Als correspondent heb ik altijd geprobeerd scherpte en helderheid te bieden, en ook de ongemakkelijke feiten te benoemen", zegt Waagmeester. "Dat is de rol die de NOS speelt en die ik ook vanuit de hoofdredactie ga proberen hoog te houden. Ik heb zin om met alles wat ik heb geleerd terug te keren naar Nederland en naar de redactie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl