NOS VoetbalAangepast

Ook tegen Argentinië verwacht Van Gaal schaakspel: 'Zo is het hedendaagse voetbal'

Ook tegen Argentinië verwacht bondscoach Louis van Gaal een schaakspel. De tijden dat er frank en vrij werd gevoetbald, zijn volgens hem voorbij. Hij zweert bij zijn meer verdedigende "geëvolueerde visie."

Er werd een hoop gelachen op de persconferentie richting de kwartfinale tegen Argentinië. Van Gaal grapte over een kus voor Memphis Depay en over zijn looks, die nog altijd aan een jonge god zouden doen denken.

Serieuzer werd het toen werd gevraagd naar zijn voetbalvisie en het behoudende spel dat hij Oranje laat spelen.

"Iedere keer krijg ik dezelfde vraag daarover, maar je moet begrijpen dat het voetbal evolueert en hoe moeilijk aanvallend voetballen tegenwoordig is", aldus Van Gaal. "Compact verdedigen is gemakkelijker dan de aanval kiezen."

Van Gaal is het er ook niet mee eens dat zijn elftal louter achterover hangt. "Wij proberen daarbij ook druk te zetten, zo gevarieerd mogelijk, afhankelijk van het tactische plan voor de wedstrijd.

Deze week doken internationale media op een uitspraak van Van Gaal over Brazilië, dat hij een 'counterploegje' noemde. "Dat heb ik niet zo gezegd. Ik reageerde op hoe wij als team werden neergezet in Nederland. Brazilië doet namelijk hetzelfde als wij qua spelplan, maar heeft enorm technische spelers voorin."

Gesloten spel en Lang speelt Messi

Argentinië is de tegenstander die Nederland het vaakst trof op WK's, samen met Brazilië. De gewonnen kwartfinale van 1998 - en de goal van Dennis Bergkamp - komt op de persconferentie even ter sprake.

Kan Nederland met die nieuwe, behoudende speelstijl nog wel tot zulke historische momenten komen? "In 1998 was het spel nog open en of je het leuk vindt of niet, dat is niet meer zo. Maar wat wel kan, is met individuele kwaliteiten momenten creëren die nog jaren worden herinnerd."

Het Nederlands elftal krijgt tegen Argentinië te maken met Lionel Messi. Hoe Van Gaal hem wil laten verdedigen liet hij in het midden, maar hoe er op het spelen tegen Messi getraind werd gaf hij wél prijs.

De verrassende hoofdrolspeler in de Messi-training was Noa Lang, de creatieveling van Club Brugge die dit toernooi nog geen minuten maakte. "Lang vervulde de rol van Messi: dat vond hij zelf ook logisch, geweldig."

Wat ook geregeld voorbijkwam in de trainingen de afgelopen weken waren penalty's. "De druk kan je niet simuleren", vertelt Van Gaal. We hebben op de trap geoefend en hoe je mensen uit hun spel kan halen. Het blijft een loterij, maar we hebben geprobeerd wel een plusje te boeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl