September 2022: Verstappen wint de GP op Zandvoort
NOS Sport

Formule 1 komt ook in 2024 en 2025 naar Zandvoort: 'Trots dat het ons gegund is'

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

De Formule 1 komt ook in 2024 en 2025 naar Zandvoort. De organisatie van de Grand Prix van Nederland heeft een akkoord bereikt over de contractverlenging met de FOM, de organisator van de Formule 1.

Zandvoort had al een contract voor 2023 met een optie om de koningsklasse van de autosport nog twee jaar te ontvangen. Die optie is door de Nederlandse organisatoren gelicht, de FOM was al eerder akkoord gegaan.

'De lat hoger gelegd'

"De Grand Prix van Nederland heeft zich snel op de kalender gevestigd als favoriet van de fans en brengt elk jaar ongelooflijk veel energie en een geweldige beleving", laat Formule 1-topman Stefano Domenicali weten.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk over de contractverlenging: 'Geen vanzelfsprekendheid dat dorpje met 15.000 inwoners op F1-kaart staat':

'Geen vanzelfsprekendheid dat dorpje met 15.000 inwoners op F1-kaart staat'

"De uitverkochte grands prix van de afgelopen twee jaar hebben de lat hoger gelegd op het gebied van organisatie, entertainment en duurzaamheid, en we zijn verheugd onze relatie met ze te verlengen. Er is een enorme vraag naar Formule 1-races, dus het is een bewijs van wat het team heeft gedaan om Zandvoort tot 2025 op de kalender te krijgen."

In 2021 keerde de Formule 1 na een afwezigheid van 36 jaar terug naar het duinencircuit. Max Verstappen won zijn thuisrace zowel in 2021 als 2022.

Afgelopen zomer werd al duidelijk dat de Formule 1 graag langer in Zandvoort wilde blijven. De imponerende oranjezee op de tribunes viel internationaal op, zelfs al toen er in 2021 door de coronaregels maar twee derde van de capaciteit gebruikt mocht worden.

'Contractverlenging geen abc'tje'

De race op het korte en bochtige Circuit Zandvoort werd in één klap een moderne klassieker waar coureurs en fans veel toekomst in zagen. Maar ondanks het enthousiasme van de Formule 1-leiding hielden de Nederlandse organisatoren nog een slag om de arm. Zij wilden eerst voldoende zekerheid voelen bij de sponsoren voor 2024 en 2025 voordat ze de flinke stap durfden te zetten.

September 2022: Max Verstappen viert zijn zege op Zandvoort

Circuitdirecteur Robert van Overdijk noemde contractverlenging eerder dit jaar "geen abc'tje". "Dit was geen eenvoudige beslissing. Ten opzichte van alle andere grands prix organiseren wij een race zonder subsidie. In bijvoorbeeld Spa-Francorchamps, Barcelona en in het Midden-Oosten is dat totaal anders."

"Het organiseren van de komende drie edities kan in ons geval vanwege het enorme enthousiasme van de fans, partners, FOM maar ook vanwege de trotsheid van de inwoners van Zandvoort en haar ondernemers."

Is het nou wel zo vanzelfsprekend dat we op de kalender kwamen en erin slagen om erop te blijven?

Circuitdirecteur Robert van Overdijk

Van Overdijk: "We hoorden een paar jaar geleden nog vaak: de Formule 1 terughalen naar Nederland en een race organiseren op Zandvoort: dat gaat nooit lukken. En nu hebben we in de ogen van de FOM een nieuwe standaard gezet. Zelfs Spa, een van de meest iconische circuits op de kalender, moet knokken voor zijn toekomst in de Formule 1."

"We zijn supertrots dat het ons is gegund om nog twee jaar een race te organiseren. Want: is het nou wel zo vanzelfsprekend dat we op de kalender kwamen en erin slagen om erop te blijven? In mijn ogen niet. We moeten dat koesteren."

Tussen Las Vegas, Monaco en São Paulo

Ook oud-Formule 1-coureur Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse GP, is verheugd met de contractverlenging. "We willen de wereld weer laten ervaren hoe wij als Nederland een oranje-evenement organiseren. Het is uniek dat we op de kalender staan met wereldsteden als Las Vegas, Monaco en São Paulo."

Robert van Overdijk (rechts) met Jan Lammers

De onzekere financiële situatie, met onder meer aanhoudende prijsstijgingen en krapte op de arbeidsmarkt, maakt dat er nog geen duidelijkheid is over de jaren na 2025. Of, zoals Van Overdijk het samenvat: "hoe lang houden we dit vol?"

Het is een vraag waarop hijzelf geen concreet antwoord heeft. De wens om de Formule 1 langer voor Zandvoort te behouden is er weliswaar bij de organisatie. "Maar in Bahrein, dat al heeft getekend tot 2036, speelt de overheid een voortrekkersrol. Voor ons is het gewoon een veel te groot risico om je op zo'n lange termijn vast te leggen."

Concurrentie van wereldsteden

Daarnaast is de concurrentie enorm geworden, zegt Van Overdijk. "In Abu Dhabi (tijdens de laatste GP van dit seizoen, red.) zag ik zeker zes tot acht wereldsteden lobbyen om een grand prix te mogen organiseren. Er is een moordende race ontstaan."

Zo bestaat de kans dat Zandvoort, ondanks enthousiasme van coureurs en complimenten van de FOM, in de toekomst wordt gepasseerd. Van Overdijk: "We moeten er enorm trots op zijn dat we nu nog twee extra jaar op de kalender blijven staan, want dat is niet vanzelfsprekend in deze wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl