Nyck de Vries
NOS SportAangepast

In 2023 twee Nederlanders in F1: De Vries tekent bij AlphaTauri

Naast Max Verstappen rijdt er volgend seizoen een tweede Nederlander in de Formule 1. Nyck de Vries (27) komt volgend jaar in de koningsklasse van de autosport uit voor AlphaTauri, zo heeft het team bekendgemaakt.

De Vries zegt dat hij er zin in heeft om volgend seizoen bij het zusterteam van Verstappens Red Bull Racing aan de slag te gaan. "De F1 is altijd mijn droom geweest. Ik ben er dankbaar voor dat ik die droom in vervulling kan laten gaan."

Teambaas Franz Tost zegt dat er met De Vries een nieuw hoofdstuk start. "Ik ken Nyck sinds zijn karttijd, toen hij Europees en wereldkampioen werd in 2010 en 2011", laat hij weten aan de NOS.

"Daarna ging hij naar Formule Renault en won daar ook het kampioenschap. Net als in de Formule 2 en de Formule E. Voor mij is hij een heel getalenteerde coureur. Hij is snel, professioneel en weet hoe het is om races en titels te winnen. Ik kan niet wachten hem in onze auto te zien."

Bekijk hieronder de interviews met De Vries en Tost:

Bij AlphaTauri neemt De Vries het stoeltje over van Pierre Gasly, die vertrekt naar Alpine. De Vries wordt teamgenoot van de Japanner Yuki Tsunoda.

AlphaTauri is het zusterteam van Red Bull Racing waar Max Verstappen in 2015 debuteerde in Formule 1 (toen nog onder de naam Toro Rosso), voordat hij een jaar later werd gepromoveerd naar het hoofdteam.

Een Formule 1-contract leek de afgelopen jaren geregeld dichtbij voor de 27-jarige De Vries, maar tot een deal kwam het tot op heden niet.

Zelfs het winnen van de titel in de Formule 2, de opstapklasse onder de F1, en het behalen van de wereldtitel in de Formule E, de elektrische raceklasse, waren niet voldoende om een contract te bemachtigen.

De Vries was als tiener een zeer succesvol karter, maar in zijn eerste jaren bij de grote autosportteams stokte zijn ontwikkeling enigszins. Daardoor liet het grote werk langer op zich wachten dan de kenners in zijn kartjaren hadden voorspeld.

Onverwacht, maar succesvol debuut

De Vries staat sinds 2020 onder contract bij Mercedes, waar hij voornamelijk test- en simulatorwerk verricht.

Vorige maand maakte hij als last-minute invaller al zijn debuut bij de Grand Prix van Italië in dienst van Williams, een team dat met Mercedes-motoren rijdt, waardoor de lijntjes met het hoofdteam van Mercedes kort zijn.

Door ziekte van Alexander Albon kreeg De Vries een kans die hij met beide handen aangreep. De Fries werd knap negende en veroverde daarmee twee WK-punten, iets wat Nicholas Latifi, de andere Williams-coureur, al het hele seizoen niet was gelukt.

GP Italië, september 2022: De Vries in zijn Williams

Dat de Vries niet kiest voor laagvlieger Williams, maar voor AlphaTauri, is volgens NOS-verslaggever Louis Dekker wel te begrijpen. "Hij had na zijn debuut in Italië opeens keuze. Een luxeprobleem. Dan is de rode lantaarn niet de beste optie."

"Een blik op de ranglijst suggereert dat Alpine de beste keuze zou zijn, maar intern rommelt het bij de Franse renstal. Bovendien zijn de raceschoenen van tweevoudig en vertrekkend kampioen Fernando Alonso lastiger te vullen dan die van Pierre Gasly."

Onderdeel van de Red Bull-familie

"AlphaTauri-teambaas Tost is de man die Max Verstappen klaarstoomde voor het grote werk. De Vries gaat nu deel uitmaken van de Red Bull-familie, deelt zelfs het gastenverblijf met Max Verstappen en heeft straks een betrouwbare Honda-krachtbron die ijzersterk presteert", zegt Dekker. "En als hij extreem goed presteert, ligt zelfs de weg naar Red Bull Racing open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl