NOS SportAangepast

Debutant De Vries krijgt complimenten Verstappen: 'Superresultaat voor Nyck'

F1-debutant De Vries glundert: 'Heb kunnen laten zien wat ik waard ben'

De vraag is niet of, maar wanneer Max Verstappen de wereldtitel in de Formule 1 prolongeert. En een andere vraag die sinds de race van vandaag op Monza speelt is niet of, maar waar Nyck de Vries zijn debuut in de Formule 1 een vervolg mag gaan geven.

De Vries werd bij zijn eerste optreden in de koningsklasse van de autosport meteen verkozen tot coureur van de dag, door zijn Williams knap naar de negende plaats te sturen.

"Dit is een superresultaat voor Nyck, punten in zijn eerste race", zei Verstappen in gesprek met Viaplay. "Fysiek zal hij dit morgen denk ik wel voelen. Twee Nederlanders in de punten, dat is ook positief. Hopelijk gebeurt dit vaker."

ANP
Nyck de Vries na afloop van zijn eerste grand prix

De 25 punten voor Verstappen werden eenvoudig veiliggesteld. "Vooraf verwacht je natuurlijk niet dat je zo'n start hebt", aldus de WK-leider. "De snelheid zat er ook meteen goed in."

Twaalf rondjes had Verstappen nodig om met zijn Red Bull vanaf de zevende plek de leiding te grijpen. Verstappen was teruggezet vanwege extra werkzaamheden aan zijn motor.

Beperkt materiaal

Naast hem op de startgrid stond De Vries, die door de vele gridstraffen als achtste mocht starten. Met zijn relatief beperkte materiaal werd hij na een foutloze race negende, wat Williams twee WK-punten opleverde. De zieke Alexander Albon had er tot dusver vier gepakt dit seizoen, Nicholas Latifi nog niet een.

NOS
Er zijn nog zes races te gaan dit seizoen

Debuteren met WK-punten zoals De Vries is nog nooit eerder een Nederlander gelukt in de Formule 1. Wel eindigde Gijs van Lennep ooit tijdens zijn eerste optreden op een hogere positie dan Nyck de Vries nu.

Tijdens de Grand Prix van Nederland in 1971 werd Van Lennep achtste op Zandvoort, maar destijds vielen alleen de eerste zes rijders in de punten.

Geweldig weekend

"Dit is een geweldig weekend geweest", jubelde De Vries, die werd opgetrommeld toen Albon vanwege een blindedarmontsteking niet in actie kon komen. "Tijdens de uitloopronde kon ik mijn armen niet eens meer omhoog doen."

Helemaal kapot was de 27-jarige debutant, die na sterk verdedigingswerk onder anderen de Chinees Zhou Guanyu achter zich wist te houden. "Dit voelt voor ons als een overwinning", besloot De Vries. "Ik ben heel trots en blij dat ik deze kans met beide handen heb aangepakt."

Bekijk hieronder interviews met Williams-teambaas Jost Capito en Ferrari-teambaas Mattia Binotto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl