AFP
NOS SportAangepast

Verstappen heeft wereldtitel na zege binnen handbereik, De Vries knap negende

Max Verstappen kan zijn wereldtitel theoretisch gezien al in de volgende Formule 1-race prolongeren. De WK-leider won alweer zijn elfde grand prix van het seizoen, door op Monza zijn naaste belager Charles Leclerc voor te blijven.

De Grand Prix van Italië stond ook in het teken van het debuut van die andere Nederlander, Nyck de Vries. De vervanger van de zieke Alexander Albon eindigde heel knap als negende en pakte zo twee WK-punten voor de renstal van Williams, die met zijn beide coureurs in het hele seizoen pas vier punten had verzameld.

De Vries werd zelfs uitgeroepen tot beste rijder van de dag.

Verstappen van zeven naar een

Maar eerst Verstappen, die vanwege aanpassingen aan de Red Bull-motor een gridstraf aan de broek had gekregen. Vanaf de zevende plaats had hij slechts twaalf rondjes nodig om de koppositie in handen te nemen, geholpen door een vroege pitstop van de vooraan gestarte Leclerc.

De tactiek van Red Bull, met een bandenwissel minder dan Leclerc, leverde Verstappen uiteindelijk eenvoudig de zege op. Onbedreigd behield hij voor het eerst in zijn carrière op Monza de eerste plaats.

NOS
Er zijn nog zes races te gaan dit seizoen

De extra stop van Leclerc sorteerde geen enkel effect, want op de zachte banden wist de Monegask in het laatste deel van de race maar een klein deel van het grote gat met Verstappen te dichten. Zelfs de snelste raceronde reed hij niet, want die ging naar Verstappens teamgenoot Sergio Pérez.

Na een kapotte motor voor Daniel Ricciardo nam Verstappen het zekere voor het onzekere door tijdens de safetycar voor de laatste ronden nog een vers setje banden te nemen. De Vries schoof door het uitvallen van de Australiër door naar plek negen.

De Friese coureur, als achtste aan de race begonnen op dezelfde startrij als Verstappen, peurde werkelijk het maximale uit zijn Williams. Eindelijk kreeg de reserverijder de kans in de koningsklasse, door een blindedarmontsteking van Albon. En met een foutloze race liet hij zien dat hij hem ook verdiende.

Oude generatie zwaait af

Waar een nieuwe generatie zich liet gelden, kende de race voor viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel een treurig einde. In zijn laatste Europese grand prix viel de afzwaaiende Duitser uit.

Bekijk hieronder interviews met Nyck de Vries, Williams-teambaas Jost Capito en Ferrari-teambaas Mattia Binotto.

Zestien jaar geleden deden voor het laatst twee Nederlanders mee aan een grand prix. Christijan Albers en Robert Doornbos speelden destijds in Brazilië geen rol van betekenis.

Nu speelt Nederland een hoofdrol in de Formule 1, met tijdens de volgende race in het eerste weekend van oktober mogelijk al de titelprolongatie van Verstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl