President Zelensky op de cover van Time Magazine
NOS Nieuws

President Zelensky en Oekraïense moreel Persoon van het Jaar van Time

Het Amerikaanse weekblad Time Magazine heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en het moreel van de Oekraïners uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Het tijdschrift prijst de moed van de president en zegt dat hij een inspiratie is voor Oekraïners.

Zelensky gaf vlak na het begin van de oorlog een persoonlijk interview aan Simon Shuster van Time, waarin hij vertelde dat hij het aanbod van Amerikaanse en Britse strijdkrachten had afgeslagen om hem na de Russische inval te evacueren naar bijvoorbeeld Polen en daarvandaan zijn presidentschap voort te zetten. "Ik heb munitie nodig, geen lift", waren toen zijn woorden.

Volgens Time was het niet vanzelfsprekend om op dat moment in Oekraïne te blijven. Het magazine roemt Zelensky ook omdat zijn moed 'aanstekelijk' zou werken.

Op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel was Zelensky nog geen drie jaar president, daarvoor werkte hij als acteur en comedian. De vaardigheden die hij daarbij heeft opgedaan zijn de afgelopen maanden goed van pas gekomen, concludeert Time.

"Zelensky past zich makkelijk aan, is getraind om onder druk te werken en hij weet hoe hij zijn publiek moet doorgronden. Nu is de wereld zijn publiek geworden en is hij vastbesloten niet teleur te stellen", zo licht Time de keuze toe.

De Person of the Year-verkiezing is een traditie waarmee het opinieblad in 1927 is begonnen. De winnaar kan een persoon zijn, maar dus ook een groep, idee, plaats of zelfs apparaat.

Vorig jaar viel ondernemer Elon Musk de eer ten deel. Maar de lijst met namen is divers. Ook Vladimir Poetin, Mahatma Gandhi en Adolf Hitler (in 1938) sleepten ooit de titel in de wacht. In 1982 kreeg 'de computer' de titel.

Musk was dit jaar overigens opnieuw genomineerd, maar won dus niet voor de tweede keer op rij. Andere genomineerden in 2022 waren de Chinese president Xi Jinping, Iraanse demonstranten en Amerikanen die zich inzetten voor 'wapenbeheersing.' Time heeft de Iraanse demonstranten uitgeroepen tot Helden van het Jaar.

Nog een uitverkiezing

Ook de Financial Times heeft Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. De krant houdt de verkiezing sinds de jaren 70 en maakt vaak andere keuzes dan Time Magazine, al koos de zakenkrant Elon Musk vorig jaar ook als persoon van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl