Publiek tijdens de vorige editie van het Muziekfeest van het Jaar in de Ziggo Dome.
NOS Nieuws

Concertkaartje verkopen omdat Oranje speelt? Je bent lang niet de enige

De kwartfinale van Nederland tegen Argentinië in Qatar leidt tot een hausse aan telefoontjes, mailtjes en te koop aangeboden kaartjes voor concerten en andere optredens op komende vrijdagavond. Mensen moeten kiezen tussen de wedstrijd of de concertzaal/het theater. En sommige organisatoren zien zich geplaatst voor een groot dilemma.

In het AFAS Theater in Leusden begint vrijdag om 20.00 uur 14 de musical over het leven van Johan Cruijff. Laat dat nou net de tijd zijn dat er wordt afgetrapt bij Nederland-Argentinië. Martijn Delahaye, woordvoerder van het theater, laat weten dat er veel telefoontjes en mails zijn binnengekomen. "Veel van ons publiek houdt van voetbal", zegt hij.

Het theater heeft nog gekeken of de voorstelling vervroegd kan worden, maar dat bleek logistiek niet haalbaar. En dus gaat de musical over het leven van voetbalheld Johan Cruijff gewoon door, al zal het minder druk zijn. "We gaan coulant om met mensen die graag op een andere datum willen komen. Maar hoe groot het aantal no-shows zal zijn, is lastig in te schatten", zegt Delahaye.

Muziekfeest van het Jaar

Bij TicketSwap, een online marktplaats voor toegangsbewijzen, zien ze over de hele linie niet meer mensen die kaarten aanbieden. Toch is bij het Muziekfeest van het Jaar in de Ziggo Dome duidelijk te zien dat Oranje vrijdag speelt.

Volgens Simon Aurik van TicketSwap zijn er sinds 4 december (de dag dat Nederland zich plaatste voor de kwartfinale) beduidend meer mensen die hun tickets voor het evenement, dat vrijdag om 20.00 uur begint, willen verkopen. "Dat zien we niet voor het concert van zaterdag, dus het heeft wel echt met voetbal te maken", zegt Aurik.

Bij het concert zullen geen grote schermen worden geplaatst om de wedstrijd mee te kijken, onder meer omdat een registratie van het evenement later dit jaar op tv te zien zal zijn.

Ook in stadion Gelredome in Arnhem, waar de band Volbeat vrijdagavond om 20.00 begint te spelen, komen geen grote schermen. Dat schrijft de organisatie op de site. Bezoekers vragen zich af of het stadion wel vol zal zijn.

Niet alleen bij musicals en concertzalen merken ze dat het Nederlands elftal vrijdag speelt. Ook in theaters wordt duidelijk dat een deel van het publiek vrijdag liever thuis of in de kroeg voetbal gaat kijken.

Cabaretier Freek de Jonge kreeg te horen dat er bij zijn voorstelling in Zierikzee plekken leeg zouden blijven omdat mensen hun kaarten hebben teruggeven. Maar na een oproep had hij de zaal snel weer vol. "Uiteindelijk viel het aantal afmeldingen nog reuze mee."

De cabaretier, die kritisch is over het WK in Qatar, is blij dat hij toch kan spelen. Of de wedstrijd een rol speelt tijdens zijn voorstelling? "Het speelt geen rol, maar een kwinkslag kan natuurlijk wel", zegt De Jonge.

Schouwburg Het Park in Hoorn begroet aanstaande vrijdag Waylon. De voorstelling is uitverkocht, maar de directeur van het theater liet eerder al aan het Noordhollands Dagblad weten dat veel mensen hun kaarten willen teruggeven.

"Mensen die van hun kaartje af willen, kunnen ons een mailtje sturen en daar gaan wij dan naar kijken in overleg met de artiest, maar ik kan niets beloven", zei hij tegen de krant.

'Lage opkomst'

Het Wilminktheater in Enschede heeft uit voorzorg een voorstelling geschrapt. "We zaten zo goed als vol, maar we weten uit ervaring dat de opkomst tijdens een EK- of WK-wedstrijd mager is. Daarom hebben we op eigen initiatief besloten om de voorstelling te annuleren", zegt Ellen Wisse van het Wilminktheater.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl