De Zweedse minister-president Kristersson (L) en de Turkse president Erdogan schudden elkaar de hand
NOS Nieuws

Zweden staat voor NAVO-dilemma: hoe diep wil het land buigen voor Turkije?

Ruim 200 jaar was Zweden militair neutraal, maar na de Russische overval op Oekraïne wil het Scandinavische land zich aansluiten bij de NAVO. Het liefst zo snel mogelijk. Maar wat een gemakkelijke toetreding had kunnen zijn, blijkt een zeer lastig proces.

De aanvraag brengt Zweden in een lastig parket omdat toetreding valt of staat met de goedkeuring van Turkije. Dat land heeft nog niet ingestemd met het Zweedse lidmaatschap, terwijl unanimiteit is vereist.

Eisen opgeschroefd

Turkije noemde Zweden eerder een vrijhaven voor Koerdische terroristen en president Erdogan benadrukte dat daar een einde aan moet komen. De eisen die Turkije aan het Zweedse lidmaatschap stelt, worden intussen steeds specifieker.

Zo werd afgelopen weekend een Turks-Koerdische man aan Turkije uitgeleverd omdat hij een link zou hebben met terrorisme. Ankara is niet tevreden en eist dat nog meer "verdachten van terreur" worden uitgeleverd. Daarbij gaat het onder meer om Koerdische activisten en tegenstanders van de Turkse regering die in Zweden wonen.

Zweden worstelt met de Turkse eisen en wil geen concessies doen die in strijd zijn met zijn democratische waarden en normen.

Zweden heeft al eerder concessies aan Turkije gedaan. Zo werd het wapenembargo tegen het land opgeheven.

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag noemt de uitlevering van dit weekend een "goed begin", maar benadrukte dat Stockholm meer moet doen voordat Turkije het NAVO-lidmaatschap goedkeurt.

De vlag van de NAVO (l) en die van Zweden

Premier Kristersson zwoer kort na zijn aanstelling in oktober dat hij alles in het werk stelt om de aanvraag in te willigen. Critici beschuldigen hem ervan dat hij zich in allerlei bochten wringt om de Turkse president Erdogan persoonlijk een plezier te doen. Hij zou zichzelf en Zweden vernederen ten opzichte van Turkije.

Over twee weken komt Erdogan naar Zweden. Kristersson zal hopen op een goed gehumeurde Erdogan, zodat de aanvraag zonder al te veel concessies volgend jaar goedgekeurd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl