De Zweedse minister Tobias Billstrom
NOS NieuwsAangepast

Zweden neemt afstand van Koerdische militie, op weg naar NAVO-lidmaatschap

De nieuwe Zweedse regering neemt afstand van de Koerdische YPG-militie. Daarmee hoopt het land de goedkeuring van Turkije te krijgen voor toetreding tot de NAVO.

De YPG-militie en de politieke organisatie PYD zijn opgericht door Syrische Koerden. De militie is jarenlang gesteund in de strijd tegen Islamitische Staat door Zweden, maar ook door NAVO-landen. Turkije ziet de groepering echter als een vertakking van de Koerdische PKK, die door Turkije, de VS en de EU is aangemerkt als een terroristische organisatie. De regering in Ankara heeft gewaarschuwd de Zweedse toetreding tot de NAVO te blokkeren als de steun aan de YPG-militie en de PYD niet zou stoppen.

De nieuwe Zweedse premier Kristersson en NAVO-topman Jens Stoltenberg tijdens een ontmoeting in Brussel

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom heeft laten weten dat zijn land aan de Turkse eis tegemoet zal komen. "Er is een te nauwe connectie tussen deze organisaties en de PKK dan goed is voor de relatie tussen ons en Turkije", zei de minister op de radiozender Sveriges Radio. "Het hoofddoel is het Zweedse lidmaatschap van de NAVO."

De aankondiging van Billstrom lijkt goed getimed. Over enkele dagen brengt de nieuwe Zweedse premier Ulf Kristersson een bezoek aan Turkije om de Turkse president Erdogan ertoe te bewegen in te stemmen met de Zweedse toetreding.

Zweden en Finland vroegen het NAVO-lidmaatschap eerder dit jaar aan in reactie op de Russische invasie van Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl