ANP
NOS Nieuws

Met sluiting bedreigde centra voor kinderhartzorg blij met advies NZa

De ziekenhuizen in Groningen en Leiden, die van het kabinet zouden moeten stoppen met kinderhartzorg, zijn blij dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de minister afraadt om de centra te sluiten.

De NZa is zeer kritisch op het kabinetsbesluit om de gespecialiseerde hartzorg voor kinderen weg te halen bij het UMCG en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).

Volgens de zorgautoriteit is eerst een nieuw plan nodig voordat hervormingen in de hartzorg op verantwoorde wijze mogelijk zijn.

Noordelijke en zuidelijke regio

In een analyse van het kabinetsplan om het aantal expertisecentra voor operaties bij kinderen met aangeboren hartaandoeningen te halveren, adviseert de zorgtoezichthouder minister Kuipers om het besluit van het vorige kabinet niet uit te voeren. Doet hij dat toch, dan komt de acute zorg voor kinderen in gevaar, stelt de NZa.

De NZa stelt voor om de zorg niet alleen in het midden van het land te concentreren, maar om het land te splitsen in een noordelijke en zuidelijke regio. Het UMC Groningen (UMCG) zegt "graag bereid te zijn om met alle collega's van de andere centra te onderzoeken hoe we de kinderhartzorg in gezamenlijkheid duurzaam kunnen organiseren".

Het CAHAL zegt dat uitvoering van het advies van de NZa voorkomt "dat zorgvuldig opgebouwde kennis, capaciteit en een breed en internationaal gerenommeerd zorgaanbod verloren gaat".

Zorgverleners verhuizen niet naar de Randstad als hun werk verdwijnt uit het noorden van het land, constateert de NZa. Het UMCG onderschrijft dat. "Het zou verlies zijn van ervaren en bevlogen zorgprofessionals en daardoor waardevolle kinder-IC-capaciteit voor heel Nederland als de sluiting doorgaat."

Met name in de noordelijke provincies was veel verzet tegen de plannen. Sluiting van het hartcentrum van het UMCG zou ertoe leiden dat zowel patiënten als zorgverleners veel langer moeten reizen.

Utrecht en Rotterdam

Het UMC Utrecht, waar de afdeling voor kinderhartchirurgie zou blijven bestaan, zegt dat het noodzakelijk is om de zorg te concentreren "om ook in de toekomst goede kwaliteit van zorg aan zoveel mogelijk patiënten te kunnen bieden."

Het Eramsus MC wil nog niet reageren op het advies van de NZa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl