NRC: Zwolse cardiologen waren stiekem huurbaas van ziekenhuis
Het Zwolse ziekenhuis Isala huurde jarenlang panden van vijf eigen cardiologen, zonder dat het ziekenhuis dat wist. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Het gaat om dezelfde cardiologen die worden verdacht van corruptie. Ze zouden steekpenningen hebben aangenomen van het Duitse bedrijf Biotronik om hartimplantaten van dit merk te plaatsen.
Volgens de krant verhuisde het ziekenhuis op initiatief van de cardiologen diverse afdelingen naar het vastgoed van de artsen, omdat er meer ruimte nodig was. Per jaar betaalt het ziekenhuis 350.000 euro huur aan een bedrijf waarvan de cardiologen stille vennoten waren. Niet duidelijk is of de artsen ook invloed hadden op de uitbreiding van het ziekenhuis en de hoogte van de huur.
De gebouwen naast het hoofdgebouw van het ziekenhuis worden onder meer gebruikt door een afdeling van het Isala Hartcentrum. Het toenmalige hoofd van die afdeling had belangen in dat vastgoed. Het ziekenhuis wist volgens de krant niet van de neveninkomsten van de cardiologen.
Stille vennoot
"De cardiologen waren in 2014 samengegaan in een bedrijf met als enige activiteit om deel te nemen in een cv, een commanditaire vennootschap, een constructie waarbij je je inschrijft als stille vennoot. Dan komt je naam niet boven als aandeelhouder of investeerder. Die cv was in beheer van een lokale vastgoedbeheerder, Jansen Vastgoed", licht een van de NRC-journalisten, Carola Houtekamer, toe in het NOS Radio 1 Journaal.
De afdeling gebouwenbeheer van het ziekenhuis ging om de tafel met een vastgoedondernemer. Bij die gesprekken waren volgens het ziekenhuis geen cardiologen betrokken. "Vanwege deze gang van zaken zagen en zien wij hier geen risico van belangenverstrengeling", laat het ziekenhuis weten aan de NOS. Isala zegt verder dat "de procedure om destijds tot een huurovereenkomst te komen, onafhankelijk en conform geldende richtlijnen doorlopen is."
De cardiologen hebben volgens NRC onlangs hun belang in het vastgoed verkocht. Ze reageren niet op contactverzoeken van het dagblad. Een woordvoerder van het ziekenhuis meldt aan NRC dat bekend was dat cardiologen betrokken waren bij het vastgoed, maar dat de ziekenhuistop niet wist om welke cardiologen het ging.
Grijs gebied
"De nevenactiviteiten van medisch specialisten worden slecht bijgehouden", zegt Houtekamer. "Dat haakt ook weer aan op die corruptiezaak waar het gaat om steekpenningen van fabrikanten. Dat is ook altijd een vaag gebied van betalingen die wel of niet in het zorgregister staan, wat mag wel, wat mag niet. Er is een groot grijs gebied."
Houtekamer: "Het is niet strafbaar, maar de vraag is natuurlijk wel of het wenselijk is dat jij als ziekenhuis nietsvermoedend neveninkomsten verzorgt van je eigen medisch specialisten terwijl naaste collega's dat niet weten en je eigen afdeling gebouwenbeheer denkt dat ze met een vastgoedondernemer praten".