NOS NieuwsAangepast

'Corruptieonderzoek in Zwolse Isala-ziekenhuis draait om hartimplantaten'

Het corruptie-onderzoek naar cardiologen in het Zwolse ziekenhuis Isala heeft te maken met hartimplantaten. Dat schrijven NRC en het Duitse weekblad Der Spiegel na gezamenlijk onderzoek. Justitie vermoedt dat het Duitse Biotronik steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten.

Het Duitse Biotronik produceert pacemakers en ICD-kastjes (onderhuidse defibrillator). Die laatste veroorzaken bij hartritmestoornissen een schok om het normale hartritme te herstellen. In het Zwolse ziekenhuis Isala worden de meeste ICD's van Nederland geplaatst.

Volgens NRC en Der Spiegel betaalde de Duitse fabrikant cardiologen van het Isala om de apparaatjes van hun merk te plaatsen. Biotronik raakte overigens al eerder in opspraak door smeergeldbetalingen.

Afgelopen juni bracht de Volkskrant naar buiten dat het ziekenhuis twee cardiologen had geschorst, omdat ze zich volgens justitie jarenlang hadden laten omkopen door een leverancier van medische producten. NRC meldt nu dus dat het gaat om de ICD's en pacemakers, waarvan er jaarlijks zo'n 6000 worden geïmplanteerd.

De onderzoeksredactie van NOS/Nieuwsuur deed onderzoek naar de betalingen uit de medische industrie aan cardiologen. Daar bleek al uit dat de regels vaak worden overtreden.

Miljoenen aan voordeeltjes

Volgens NRC en Der Spiegel ontvingen de cardiologen van het ziekenhuis de voorbije jaren samen 3,2 miljoen euro aan voordeeltjes. Dat zou zijn verlopen via 'buitenlandse entiteiten', zonder dat zorgverzekeraars in Nederland goed zicht hadden op de kostenverschillen tussen fabrikanten van de apparatuur.

Medisch specialist Peter Paul D. zou het meest geprofiteerd hebben van de steekpenningen. Hij zou ten onrechte meer dan een miljoen euro hebben ontvangen.

Overigens waarschuwden cardiologen tien jaar geleden al dat het plaatsen van ICD's een lucratieve onderneming is omdat ziekenhuizen en medisch specialisten er goed aan kunnen verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl