NOS NieuwsAangepast

Mogelijke corruptie in Zwols Isala-ziekenhuis groter dan gedacht

Een onderzoek naar een mogelijke corruptiezaak in het Zwolse ziekenhuis Isala lijkt groter dan gedacht. Volgens de Volkskrant worden inmiddels minstens vijf medewerkers of oud- medewerkers van het ziekenhuis verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Vorige week werd al bekend dat het ziekenhuis twee cardiologen heeft geschorst, omdat ze zich volgens justitie jarenlang hebben laten omkopen door een leverancier van medische producten. In ruil voor miljoenen euro's zou die een voorkeursbehandeling hebben gekregen van de cardiologen, meldde de Volkskrant toen.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat justitie nu ook beslag heeft gelegd bij een emeritus hoogleraar interventiecardiologie van het Radboudumc die bij het Isala heeft gewerkt, de voormalig directeur van het Isala Hartcentrum en een gepensioneerd cardioloog van het ziekenhuis.

Aandelen in bedrijf Diagram

Ook op de bezittingen van de twee cardiologen die nog wel bij het ziekenhuis werken, is beslag gelegd. Verder doorzochten juristen hun werkplekken, bevestigt het ziekenhuis.

De Volkskrant probeerde de vijf verdachten te bereiken, maar geen van hen was tot nu toe bereikbaar voor een reactie. De verdachten zijn of waren betrokken bij het bedrijf Diagram dat wereldwijd commercieel en niet-commercieel hart- en bloedvatenonderzoek doet. Ook levert het ICT-diensten aan ziekenhuizen. De FIOD deed er pasgeleden een inval.

Diagram werd onder andere door de emeritus hoogleraar opgericht. In totaal hebben negen cardiologen samen een belang van ruim 40 procent in het bedrijf.

Het Isala kan geen verdere informatie geven over het lopende onderzoek, zegt een woordvoerder tegen de NOS. Daarover heeft het ziekenhuis afspraken met het Openbaar Ministerie. Ook de fiscale opsporingsdienst FIOD wil er niks over zeggen.

Relaties onderzocht

Vorig jaar werd er een intern en vertrouwelijk rapport opgesteld. Daarin ging het over "de gevoelige positie van het bedrijf Diagram", meldt de Volkskrant. De krant heeft het rapport in handen.

Daarin gaat het onder meer over de spanning tussen niet-commercieel wetenschappelijk onderzoek en commercieel onderzoek voor medische fabrikanten. Zo stond in het rapport dat Diagram voor een deel afhankelijk was van commerciële partijen. De opbrengsten van commercieel onderzoek werden gedeeltelijk gebruikt om "vaak verlieslatende wetenschappelijke studies" te financieren.

En een goede relatie met leveranciers als sponsor was belangrijk voor de betrokken cardiologen, is in het rapport te lezen. Hoe het precies met deze relaties zit, onderzoekt justitie op dit moment.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl