Protest tegen het Iraanse regime voor het VN-hoofdkantoor in New York
NOS Nieuws

Oproep voor nieuw massaal protest tegen Iraans regime

Activisten in Iran hebben opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het regime. De stakingen en protesten zouden van maandag tot en met woensdag moeten duren, blijkt uit berichten die op internet worden gedeeld. In de oproepen wordt gevraagd om met zo veel mogelijk mensen de straat op te gaan.

Op Telegram circuleren oproepen voor nieuwe gerichte aanvallen op paramilitaire eenheden. De afgelopen weken hebben demonstranten olie op wegen gedumpt en barrières opgeworpen om het de veiligheidstroepen moeilijker te maken om op te rukken.

Protesten worden tot nu toe hard neergeslagen door de politie. Daarbij zijn duizenden mensen gearresteerd. Demonstranten organiseren daarom steeds vaker spontane bijeenkomsten om hun ongenoegen over de Islamitische Republiek te uiten. Internetblokkades maken ook de organisatie moeilijk.

De protesten door heel Iran begonnen in september na de dood van Mahsa Amini. De Koerdisch-Iraanse vrouw overleed na haar arrestatie door de moraalpolitie vanwege het overtreden van streng-islamitische kledingvoorschriften.

De protesten werden afgelopen maanden feller en zijn het hevigst in de overwegend Koerdische steden in het noordwesten van het land. Volgens Iraanse mensenrechtenactivisten zijn sinds het begin van de protesten ongeveer 470 demonstranten gedood.

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse zaken heeft vandaag bekendgemaakt dat er 200 mensen bij de protesten zijn omgekomen. Eerder deze week zei een Iraanse generaal dat er bij de protesten ruim 300 doden zijn gevallen. Het is niet bekend waar dat verschil in zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl