NH Nieuws
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Zaandam wordt kleurrijker van muurschilderingen Monet

De beroemde Franse schilder Claude Monet was ooit gek op de Zaanstreek. Nu, meer dan 150 jaar later, blijkt dat de Zaanstreek ook nog steeds gek is op Monet,

Twee Poolse kunstenaars zijn bezig om alle 25 schilderijen die de Franse impressionist in het jaar 1871 in de Zaanstreek maakte opnieuw tot leven te brengen. Ze maken levensgrote schilderingen op blinde muren.

"Ik woon in Zaandam en ik hou van Monet", zegt Maciej Gadek, een van de twee kunstenaars bij NH Nieuws. "Pjotr en ik willen Zaandam mooier en kleurrijker maken."

Bijzonder opmerkelijk

"Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven", zei Claude Monet zelf, toen hij tijdens een uitje in 1871 in de Zaansteek terechtkwam. Hij zou er in een jaar tijd 25 schilderijen en 9 schetsen maken.

"Monet was gefascineerd door de weerspiegeling van de lucht in het water, onstuimige wolkenluchten, gekleurde huizen, draaiende molens, vele boten en wapperende zomerjurken", schrijft het Zaans Museum op zijn website.

Het idee van Gadek en medekunstenaar Pjotr Bazynski kwam spontaan, zegt Els Bakker van de stichting Monet. "Het is mooi. Ze zijn er zelf mee gekomen en wij kunnen dat als stichting alleen maar toejuichen."

NH Nieuws
Een Monet op de muur in Zaandam

Twee muurschilderingen zijn nu klaar, aan een derde wordt druk gewerkt. Op de blinde muur van een woning wordt een typisch Zaans huisje geschilderd. "Ik had die eerdere muurschilderingen gezien. Prachtig, dus ik wilde heel erg graag", zegt de bewoner van het huis, Willem Kuiper. "Ik heb zelf inspraak gekregen in welke het moest worden. Het is het groene huis aan de Zaan geworden, iets verderop. Ben er met de jongens laatst ook gaan kijken."

Lyrisch over schildering

Kuiper is lyrisch over de muurschildering, waarbij het groen er volgens hem mooi uitkomt als de zon erop schijnt.

Vanwege de kou moet Pjotr flink schudden met de spuitbussen voordat hij het typisch Zaanse groen kan aanbrengen. In een krat met spuitbussen ligt een boekje: Monet in Zaandam, 1871. Maar Pjotr kijkt er niet eens in. Hij 'spuit' uit zijn hoofd.

(Bijna) drie muurschilderingen klaar, nog 22 te gaan. De stichting Monet probeert zo veel mogelijk te helpen bij de financiering. Geput wordt uit verschillende potjes die de gemeente voor de wijken beschikbaar heeft. Bij woningbouwvereniging Parteon, die elk jaar geld beschikbaar stelt waar huurders zelf over kunnen beslissen, kunnen de bewoners nu stemmen voor een 'Monet op de muur'.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Poolse kunstenaars hun project klaar hebben. Het mooiste zou het natuurlijk zijn als ze dat net als Claude Monet binnen een jaar doen. De stichting Monet kan in ieder geval niet wachten en heeft nu al het plan om straks een wandelroute langs alle 25 muurschilderingen te organiseren.

Maciej Gadek | Facebook
Maciej aan het werk aan een 'Monet'

Advertentie via Ster.nl