Vluchtelingen komen aan bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel deze zomer (archieffoto)
NOS Nieuws

Justitie verdedigt nieuw beleid gezinshereniging: 'Forse maatregelen nodig'

Moeten statushouders langer wachten voordat hun familieleden naar Nederland mogen overkomen of moet de staatssecretaris toch andere oplossingen zoeken voor de vastgelopen asielopvang? De nieuwe maatregel voor gezinshereniging, onderdeel van de recente asieldeal, was vandaag inzet van een rechtszaak bij de voorzieningenrechter in Haarlem.

"Het is niet gebruikelijk dat we zo'n volle zaal hebben in vreemdelingenzaken, maar in dit geval gaat het om een zaak van nationaal belang. Althans dat vinden partijen", sprak de rechter bij aanvang van de zaak van de Syrische Fakhria Al Mullaabid (47) en haar gezin.

Haar zes kinderen en man behoren tot de groep van 920 mensen die langer moeten wachten op gezinshereniging door de veelbesproken asieldeal.

Familieleden wier aanvraag tot gezinshereniging door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is goedgekeurd, moeten nu zes maanden in het buitenland wachten voordat ze Nederland binnen mogen reizen. Die zes maanden komen bovenop de negen maanden waarbinnen de IND nu moet besluiten over een verzoek tot gezinshereniging.

'Nood breekt wet'

"De asielopvang moet in orde worden gebracht. Waar je de opvang kan uitstellen of beperken, moet dat gebeuren", zo verdedigde de landsadvocaat het besluit van de IND om de familieleden van Fakhria Al Mullaabid nog tot eind april te laten wachten voordat ze naar Nederland mogen komen.

Het gezin zit de komende zes maanden vast in Sudan, het land waar ze op verzoek van de IND naartoe zijn gevlogen om te worden geïnterviewd in verband met hun nareisaanvraag.

Ze verblijven daar in een appartement dat wordt betaald door een oom. "Ze weten niet hoe ze komende maanden de huur of het eten moeten betalen", zei Al Mullaabid. Door gebrek aan internet is communicatie met Nederland niet dagelijks mogelijk. De kinderen hebben hun moeder twee jaar niet gezien.

"Het klopt dat de maatregel best ingrijpende gevolgen heeft, maar u moet het echt zien in het belang van al die mensen die nu in de crisisnoodopvang verblijven", zei de landsadvocaat. "Er zijn forse maatregelen nodig om de asielcrisis het hoofd te bieden."

Fakhria Al Mullaabid

Volgens de advocaat van Al Mullaabid is het onredelijk om haar en haar gezin op te laten draaien voor een probleem dat door staatssecretaris Van der Burg (Asiel & Migratie) zelf is veroorzaakt.

En door de toegang tot Nederland feitelijk met een half jaar uit te stellen, handelt de Staat in strijd met Europees recht, zei de advocaat: "Het is op zijn minst merkwaardig en eigenlijk heel kwalijk dat er wordt geprobeerd om het (de hereniging, red.) op deze manier uit elkaar te trekken."

Barmhartig

Na de vorige asielcrisis is er te snel op opvangplekken bezuinigd, zo erkende Van der Burg eerder. Op de zitting bevestigde de landsadvocaat dat, maar volgens haar is de situatie bij Ter Apel inmiddels 'on-Nederlands': "De nood is zo hoog, het is elke dag nog spannend voor de mensen in Ter Apel of iedereen een dak boven zijn hoofd krijgt."

Het voorkomen van een mensonterende behandeling weegt volgens de Staat dan zwaarder dan de Europese Richtlijn.

"Ik vraag mij af: hoe kunnen mijn kinderen leven tot bijna mei?", zei Al Mullaabid tot slot nog tegen de rechter. "Het geld is op. Ze staan onder zware psychische druk. Hoe kunnen zij de komende maanden doorbrengen? Ik hoop dat u daarnaar op barmhartige wijze kijkt."

Maandag doet de voorzieningenrechter uitspraak in de zaak. Er loopt ook nog een bezwaar van Al Mullaabid bij de IND.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl