Senegal verslaat Ecuador en gaat samen met Oranje naar achtste finales WK

Senegal heeft zich dankzij een zege op Ecuador geplaatst voor de achtste finales van het WK. Het werd in Doha 2-1 voor de ploeg van bondscoach Aliou Cissé.

Daarmee eindigt Senegal op de tweede plaats in groep A, achter groepswinnaar Nederland. Oranje won zijn laatste groepswedstrijd met 2-0 van gastland Qatar.

Senegal had tegen Ecuador alleen baat bij een overwinning en dat was vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk. De Afrikaans kampioen zette Ecuador direct onder druk en de eerste kans was voor Idrissa Gueye. Hij raakte de bal niet zuiver, waardoor die naast vloog.

Ook Boulaye Dia dook al vroeg in de wedstrijd gevaarlijk op voor het doel van Hernán Galindez op, maar ook de spits van de Italiaanse club Salernitana kreeg de bal niet tussen de palen.

Enner Valencia probeerde daar wat tegenover te zetten. De spits, die al drie keer trefzeker was dit WK, kon het de Senegalese doelman Édouard Mendy nog niet moeilijk maken in de eerste helft.

Dansende fans

De aanwezige fans uit Senegal waren ondertussen onvermoeibaar en dansten vrolijk door. De vreugde werd op slag van rust nóg groter, toen scheidsrechter Clément Turpin resoluut naar de stip wees.

Met een onbesuisde actie kegelde Piero Hincapié Senegalees Ismaïla Sarr omver. Sarr nam de strafschop zelf en schoot Senegal heel beheerst op voorsprong.

Ecuador moest dus in de tweede helft minimaal één keer scoren om uitschakeling in de groepsfase, zoals bij de vorige WK-deelname in 2014, te voorkomen. Dus moest de aanval gezocht worden.

De ploeg van bondscoach Gustavo Alfaro deed wat gevraagd werd, maar had moeite met de Senegalese verdediging. Doelman Mendy werd lange tijd niet op de proef gesteld, tot de 68ste minuut.

Ecuador kreeg een hoekschop. Die werd verlengd, waarna Moisés Caicedo op de goed plek stond de bal binnen te tikken. De vreugde bij de Zuid-Amerikanen was echter niet van lange duur. Enkele minuten later kreeg Kalidou Koulibaly de bal voor zijn voeten. De aanvoerder van Senegal twijfelde geen moment en knalde de bal tegen de touwen.

Volgende tegenstander

De tegenstander van Senegal in de achtste finales is de nummer één van groep B: Engeland.