NOS Voetbal

Ronaldo wil zo graag, maar Bruno Fernandes schiet Portugal langs Uruguay

De bal vloog centimeters langs zijn hoofd, maar wie Cristiano Ronaldo zag juichen kon niet anders dan concluderen dat de Portugal-ster de 1-0 had gemaakt. Dat dachten aanvankelijk ook alle WK-statistici, maar even later kreeg Bruno Fernandes alsnog de openingstreffer op zijn naam.

Fernandes was sowieso de belangrijkste man van de avond, de spelmaker van de Portugezen scoorde twee keer in een flets, gewonnen duel met Uruguay (2-0). Dankzij de zege is Portugal net als Brazilië en Frankrijk al zeker van de achtste finales op het WK.

Portugal had in het Lusail-stadion in Doha, op 18 december het decor van de WK-finale, nog een appeltje te schillen met de Uruguayanen.

De Zuid-Amerikanen waren immers vier jaar geleden op het WK in Rusland verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Portugezen. De maker van beide Uruguayaanse goals destijds, Edinson Cavini (2-1), had ook nu een basisplaats. Luis Suárez zat daardoor op de bank.

Waar Portugal in het begin bezig was met het uitdelen van plaagstootjes, William Carvalho schoot hard over na een 'schoudervoorzet' van Ronaldo, probeerde Uruguay-middenvelder Rodrigo Bentancur het vuurtje op te stoken met een vuile charge op Rúben Dias, die door de speler van Tottenham Hotspur al na zes minuten op zijn achillespees werd getrapt.

Bentancur mocht niet mopperen dat het bij een gele kaart bleef. Even later kreeg hij het weer aan de stok met een aantal Portugezen, wat overigens zonder gevolgen bleef.

Rodrigo Bentancur (links) in discussie met scheidsrechter Alireza Faghani, Bernardo Silva kijkt toe

Halverwege de eerste helft liet Bentancur zien niet alleen voor een potje straatvechten maar het stadion te zijn gekomen. De Uruguayaan stuitte na een fraaie rush over het middenveld, waarbij hij drie Portugezen omzeilde, op doelman Diogo Costa.

Behoudens de grote kans van Bentancur bracht de eerste helft niet het spektakel waar menig voetballiefhebber een beetje op had gerekend. Met name Portugal zocht onder aanvoering van Ronaldo en Bruno Fernandes driftig naar een opening, maar Uruguay had de defensieve zaken aanvankelijk op orde.

Veldbestormer

Een korte protestactie van een veldbestormer, die aandacht vroeg voor de rechten van lhbti'ers, gelijke behandeling van vrouwen in Iran en de oorlog in Oekraïne, zorgde voor een levendig begin van de tweede helft.

En ook Portugal stond direct op scherp, want de Europees kampioen van 2016 kwam in de 54ste minuut op voorsprong. Fernandes zette voor op de inkomende Ronaldo en zag de bal langs de wat verraste doelman Sergio Rochet in het doel vliegen.

Ronaldo eiste de goal vol overtuiging voor zich op, maar het was toch echt Fernandes die het doelpunt op zijn naam heeft gekregen.

Uruguay liet het er niet bij zitten en zette aan voor een tegenoffensief onder aanvoering van invaller Suárez, die driftig op zoek ging naar de gelijkmaker.

Suárez was het dichtst bij de gelijkmaker met een bal in het zijnet, maar tevens werd duidelijk dat de tand des tijds invloed heeft gekregen op de ietwat zwaar ogende oud-spits van onder meer Ajax en FC Groningen.

Ronaldo gewisseld

Portugal haalde vlak voor tijd de winst over de streep toen de videoscheidsrechter een handsbal van José María Giménez constateerde. De Uruguayaanse verdediger raakte de bal inderdaad met de hand, maar of dat ook een penalty waard was, valt te betwisten.

De IFAB, de spelregelcommissie van het internationale voetbal, gebruikte namelijk een vergelijkbare handsbal als voorbeeld van een bal op de hand die niet als handbal zou moeten worden bestraft.

Scheidsrechter Alireza Faghani leek lang te twijfelen, maar wees uiteindelijk toch naar de stip. Portugals vaste strafschopnemer Ronaldo was inmiddels gewisseld, dus mocht Fernandes vanaf de penaltystip de 2-0 binnenschieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl