NOS Voetbal

Scorende Ronaldo schrijft WK-geschiedenis bij winnend Portugal

Cristiano Ronaldo heeft met zijn openingstreffer tegen Ghana WK-historie geschreven. De Portugezen zegevierden uiteindelijk met 3-2 in groep H.

Ronaldo benutte na ruim een uur een strafschop en passeerde zo Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose en Lionel Messi door op vijf WK's een doelpunt te maken.

Alle ogen waren uiteraard gericht op de inmiddels 37-jarige vedette van het Portugese elftal. Inmiddels bezig aan alweer zijn vijfde WK, na zijn debuut gemaakt te hebben in 2006.

Maar ook zónder club sinds dinsdag, na het persbericht van Manchester United. Ronaldo had zich immers onmogelijk gemaakt na uitspraken in het Britse tv-programma Piers Morgan Uncensored.

In de Qatarese hoofdstad Doha vestigde hij al voor aanvang van het eerste groepsduel met Ghana de aandacht op zich. Bij de klanken van het Portugese volkslied had hij tranen van geluk in zijn ogen.

Allerhoogste podium

Geluk, omdat hij, nu als routinier, opnieuw met Portugal op het allerhoogste podium stond. En opnieuw wilde Ronaldo zijn stempel drukken.

Al na tien minuten kreeg hij op aangeven van Bernardo Silva een enorme kans, na balverlies van Ajacied Mohammed Kudus. De aanname van Ronaldo liet te wensen over, waardoor doelman Lawrence Ati Zigi de bal kon onderscheppen.

Even later torende Ronaldo bij een voorzet vanaf links van Raphael Guerreiro hoog boven Mohammed Salisu uit, maar zijn kopbal ging naast.

Bekijk alle doelpunten in onderstaande carrousel:

Na ruim een halfuur was er nog meer opwinding in het stadion. Er ging een streep door de 1-0 van Ronaldo, die volgens de Amerikaanse arbiter Ismail Elfath een duw zou hebben uitgedeeld aan Ghana-verdediger Alexander Djiku.

Elfath liet zich na rust opnieuw gelden bij een Ronaldo-moment. Dit keer ging de Portugees liggen in een duel met verdediger Mohammed Salisu, waar weinig aan de hand leek. Toch wees de Amerikaan naar de stip, de VAR vond de beslissing van Elfath te billijken.

Veerkracht

Ronaldo ging zelf achter de bal staan en knalde de 1-0 binnen. Het pleit leek zodoende beslecht, maar Ghana toonde veerkracht. Op aangeven van Kudus tikte André Ayew de gelijkmaker binnen.

De Ghanezen liepen uiteindelijk te veel met de hoofden in de wolken, want Portugal trok de wedstrijd alsnog naar zich toe, vanuit de omschakeling. Eerst trof João Félix doel en even later maakte invaller Rafael Leão de 3-1.

De 3-2 van Osman Bukari kwam te laat, al ontsnapte Portugal nog bij een knullige fout van keeper Diogo Costa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl