Kerncentrale Borssele
NOS NieuwsAangepast

Kabinet kiest Borssele als locatie voor twee nieuwe kerncentrales

Het kabinet heeft Borssele gekozen als locatie van twee nieuwe kerncentrales die de komende tien jaar worden gebouwd. Bronnen rond de coalitiepartijen bevestigen dit aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het kabinet wil vrijdag een officieel besluit nemen in de ministerraad. Dat de keuze op Borssele valt, is niet onverwacht. Er staat al een kerncentrale die vanwege de energiecrisis langer wordt opengehouden. De infrastructuur om een kerncentrale te kunnen draaien, is daar aanwezig.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft in oktober aangekondigd eind november de mogelijke plekken bekend te maken waar nieuwe kerncentrales kunnen worden gebouwd. Hij waarschuwde toen dat dat nog niet wil zeggen dat de centrales ook daadwerkelijk daar komen. Dat hangt af van de financiering van het miljardenproject.

Ook wat betreft draagvlak ligt Borssele voor de hand. De provincie Zeeland, waar Borssele ligt, had al aangegeven open te staan voor de bouw van de twee nieuwe centrales.

In het coalitieakkoord spraken VVD, D66, CDA en ChristenUnie af dat er vijf miljard euro gaat naar de bouw van twee centrales door marktpartijen. Na de locatiekeuze dit jaar wil Jetten volgend jaar besluiten over de financiering en de bouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl