De website zoals die vandaag enige tijd in de lucht was.
NOS Nieuws

Boosheid over nepadvertentie Aidsfonds: 'Zorgelijk dat ze leugens verspreiden'

Er is kritiek op een mediacampagne van het Aidsfonds. Om aandacht te vragen voor mensen met hiv die worden uitgesloten van goede zorg, riep het fonds een nep-zorgverzekeraar in het leven waarvoor in de Volkskrant reclame werd gemaakt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de krant vinden het niet kunnen dat het Aidsfonds desinformatie verspreidt.

De verzekeraar 'Selectivia' presenteerde zich met de advertentie ook op sociale media. De nieuwe zorgverzekeraar zou gaan selecteren op basis van "gender, achtergrond en oriëntatie" om zo een lage premie te kunnen bieden aan mensen met een laag risicoprofiel.

Op sociale media reageerden sommige mensen zeer verontwaardigd op de selectiecriteria. Maar het bleek dus te gaan om een reclamestunt. De site selectivia.nl verdween in de loop van de dag en het Aidsfonds kwam met een verklaring.

De advertentie zoals die vandaag rondging op sociale media:

Hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, zegt in de krant dat het "zorgelijk is dat een adverteerder leugens verspreidt om aandacht te trekken". Hij zegt verder dat de Volkskrant dit soort advertenties probeert te onderscheppen, maar dat dat in dit geval niet is gelukt.

De NZa had meteen twijfels of Selectivia wel een echte zorgverzekeraar was, en kwam met een waarschuwing. Toen het om een campagne van het Aidsfonds bleek te gaan keurde de zorgautoriteit dat af.

"Hoewel we meevoelen met het belang dat zij nastreven, benadrukken wij dat consumenten altijd moeten kunnen vertrouwen op de informatie die wordt verstrekt over zorgverzekeringen."

Gesprek met NZa

Bij de Reclame Code Commissie (RCC) zijn zeker tien klachten binnengekomen over de campagne. De commissie, die klachten over misleidende reclames beoordeelt, moet nog beslissen of het tot een zitting komt.

Het Aidsfonds heeft de campagne op deze manier opgezet omdat het naar eigen zeggen steeds lastiger is om aandacht te trekken. In een verklaring zegt het fonds dat "zorgverzekeraar Selectivia gelukkig niet bestaat, maar voor miljoenen mensen met hiv of die risico lopen op hiv elders in de wereld, is uitsluiting van zorg de realiteit."

Het fonds zegt ook snel met de NZa in gesprek te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl