De zorgkosten stijgen, de premie stijgt mee
NOS NieuwsAangepast

Eerste zorgpremie 2023 bekend: bijna 10 euro per maand hoger

De premie voor een basisverzekering gaat bij zorgverzekeraar DSW komend jaar met 9,75 euro per maand omhoog. Dat is een stijging van 7,6 procent. De maandpremie bedraagt in 2023 bij DSW 137,50 euro.

Het Schiedamse verzekeringsbedrijf is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie voor volgend jaar bekendmaakt. Andere verzekeraars zullen er met hun premies bij in de buurt zitten, verwacht Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer. "Andere verzekeraars volgen doorgaans het voorbeeld, maar bij sommige verzekeraars zal de stijging nog hoger zijn. Dat heeft te maken met de reserves die per verzekeraar verschillen."

Eerder werd al duidelijk dat de zorgkosten komend jaar met ruim 8 procent stijgen. Dat de premiestijging bij DSW daaronder blijft, komt volgens de verzekeraar door de inzet van financiële reserves.

Kosten stijgen

Vrijwel alles in de zorg wordt duurder. 60 procent van de zorgkosten bestaat uit salarissen. Deze week beginnen de cao-onderhandelingen voor niet-academische ziekenhuizen. De FNV wil een salarisverhoging van 12,5 procent.

Academische ziekenhuizen moeten volgens de daar geldende cao salarissen in januari compenseren voor de inflatie. Maar ziekenhuisbesturen zeggen dat ze van die afspraak af willen, omdat ze het niet kunnen betalen.

Peter Ruys verwacht dat verzekerden op zoek gaan naar manieren om te besparen, door bijvoorbeeld aanvullende pakketten te schrappen of te kiezen voor een budgetpolis met minder keuzevrijheid. De overheid komt mensen met een laag inkomen tegemoet door de zorgtoeslag volgend jaar eenmalig te verhogen, met 412 euro.

Betalingsregelingen

DSW meldt dat het aantal verzoeken om betalingsregelingen de laatste maanden met 50 procent steeg. "Dat is een teken dat het steeds moeilijker wordt om de zorgverzekering te betalen," zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot. "De mensen die ons bellen zeggen dat de stapeling van kosten hen in de problemen brengt. Energie, de supermarkt, alles gaat omhoog."

De Groot verwacht dat het aantal betalingsregelingen verder gaat stijgen, na de premieverhoging in januari. "Het is belangrijk dat verzekerden goed nagaan of ze aanspraak kunnen maken op de zorgtoeslag. Die gaat komend jaar ook fors omhoog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl