Kudus helpt Ghana in spectaculair duel met Zuid-Korea met twee goals aan zege

Ajacied Mohammed Kudus heeft Ghana op het WK langs Zuid-Korea geloodst. In een spectaculaire wedstrijd leken de Ghanezen het duel bij een 2-0 voorsprong volledig uit handen te geven, maar Kudus tekende met zijn tweede goal van de wedstrijd voor de winnende: 3-2.

Ghana was het WK begonnen met een bittere nederlaag tegen Portugal, toen juist met 3-2 verloren werd. In die wedstrijd kwamen de Ghanezen van bondscoach Otto Addo knap terug na een goal van Cristiano Ronaldo (uit een discutabele strafschop), waarna het toch mis ging.

Dat scenario leek zich tegen Zuid-Korea precies andersom te ontvouwen, maar ditmaal liep het op het nippertje wél goed af voor The Black Stars.

Zuid-Korea begint sterk, Ghana scoort

De openingsfase was zonder twijfel voor de Koreanen, die de Ghanese zestien met vlug aanvalsspel bestookten. Uit standaardsituaties werd de ploeg van Spurs-vedette Heung-min Son een paar keer gevaarlijk.

Zuid-Korea had dus verreweg het meeste balbezit, maar het was na 24 minuten aan de andere kant raak. Een indraaiende vrije trap van Jordan Ayew belandde in de kluts voor de voeten van centrale verdediger Mohammed Salisu, die keurig afrondde.

Salisu viert de 1-0

Even later ontsnapte Kudus aan de aandacht van de Zuid-Koreaanse defensie. Hij dook plots vlak voor doelman Seung-Gyu Kim op en kopte een afgemeten voorzet van opnieuw Jordan Ayew binnen. Kudus maakte zo zijn eerste WK-doelpunt, na tegen Portugal al een assist te hebben geleverd.

Na rust draaide Zuid-Korea de duimschroeven aan en ging het nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Die viel in de 58ste minuut, toen spits Cho Gue-sung goed voor zijn man kwam en een voorzet binnenkopte.

Het gaf de Koreanen de wind in de zeilen en Ghana begon met de minuut meer te wankelen. De gelijkmaker zat eraan te komen en na een uur spelen viel die dan ook. Weer was het Cho die attent reageerde op een hoge bal van de flank.

Kudus slaat weer toe

Ghana leek in die tweede helft behoorlijk van slag, maar herstelde zich juist na die pijnlijke gelijkmaker van Cho. Nog geen tien minuten na de 2-2 was het Kudus die opnieuw toesloeg.

Een goede aanval over de linkerflank eindigde voor de voeten van Iñaki Williams. De spits trapte echter volledig langs de bal, waarna die pardoes doorrolde naar Kudus. De middenvelder schoof de bal daarop koeltjes in het Koreaanse doel.

In de slotfase kreeg Zuid-Korea een hele reeks kansen. Ook Son had kunnen scoren, maar dankzij keeper Lawrence Ati Zigi en met een flinke portie geluk hield Ghana stand.

Na de wedstrijd kreeg Paulo Bento, de coach van Zuid-Korea, nog een rode kaart. Hij beklaagde zich over een hoekschop die in de laatste secondes van het duel niet meer genomen mocht worden.