NOS Voetbal

Van Gaal na ondermaats duel met Ecuador: 'Moest totalemensprincipe hanteren'

Het waren voor de bondscoach van Oranje interessante dagen. Na het zwakke optreden tegen Ecuador moest Louis van Gaal al zijn trainerscapaciteiten aanspreken om het vertrouwen te herstellen.

"Ja, het totalemensprincipe, dat heb ik veelal moeten hanteren hè", zegt Van Gaal. "Want het was natuurlijk niet goed tegen Ecuador. Te veel spelers waren onder hun niveau." Oranje noteerde slechts twee doelpogingen tegen de Zuid-Amerikanen.

In de afgelopen dagen werd er uitgebreid nabesproken in de kleedkamer van Oranje. Zo lang zelfs, dat een training later begon dan gepland. Op het oefenveld was te zien hoe Van Gaal langdurig in gesprek was met aanvoerder Virgil van Dijk en middenvelder Marten de Roon.

Over de inhoud van de gesprekken wilde de gelouterde bondscoach niets kwijt. "Je benoemt vooral wat er beter kan, want dan gaat dat waarschijnlijk ook gebeuren", zei Van Gaal wel. "Dan heb je dus te maken met het totalemensprincipe, je gaat met spelers individueel praten. Je geeft ze krediet, zodat ze het vertrouwen weer terug krijgen."

Van Gaal en De Jong op de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Qatar

"Maar het gaat er niet zozeer om dat de spelers vertrouwen van de coach krijgen, ze moeten weer vertrouwen in zichzelf krijgen", zei Van Gaal, die meerdere malen benadrukte dat hij nog altijd "veel vertrouwen heeft in deze hele goede groep". Toch zullen reservespelers hun kans ruiken.

Simons toont zich

Op de training zag Van Gaal dat Xavi Simons zich nadrukkelijk laat zien. "Hij kan een stap gaan maken. Dat heb ik hem vandaag gezegd. Ik kan zien wat hij op de trainingen toont en dat hij lef toont. Ik zie een stijgende lijn en zie dat hij uitvoert wat wij vragen."

Gaat Simons morgen minuten maken tegen Qatar? "Het hangt van de wedstrijd af of er een wisseling van de wacht plaatsvindt", hield de coach zich op de vlakte.

Qatar is al uitgeschakeld en speelt alleen nog om de sportieve eer. Het gastland speelt in een 5-3-2-systeem, net zoals Oranje in de eerste twee groepsduels zonder veel succes deed.

Een switch naar een 4-3-3-formatie ligt desondanks niet voor de hand. "Ik heb anderhalf jaar over het systeem nagedacht. Het zou kunnen dat ik dat op een bepaald moment aanpas, maar daar zie ik nu nog niet de noodzaak in", zei Van Gaal.

Einde carrière?

Als Oranje zou verliezen van Qatar, dan kan de lange carrière van Van Gaal voorbij zijn. "Dat is zo, bij het Nederlands elftal tenminste", zei de 71-jarige coach met een wat mysterieuze lach.

"Maar daar denk ik helemaal niet aan. Ik kan me niet voorstellen dat we uitgeschakeld worden. Oké , het kan altijd gebeuren. Maar ik ben bezig met winnen, niet met verliezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl