Virgil van Dijk op de training van Oranje in Qatar.
NOS Voetbal

Van Dijk is 'ook maar een mens': 'Had niet op kritiek van Van Basten moeten reageren'

"Virgil van Dijk moet meer initiatief nemen. Hij praat veel, maar zegt niks. Hij is geen leider." De kritiek van Marco van Basten op het leiderschap van Virgil van Dijk in het veld tegen Ecuador was niet mals en raakte de aanvoerder van Oranje.

Dat bleek wel uit zijn eerste reactie. "Van Basten is altijd negatief. Ik kan hier niets mee."

Niet zo slim, concludeert Van Dijk twee dagen later. "Ik heb alleen maar respect voor de voetballer Marco van Basten en wat hij heeft bereikt. En dat zal altijd zo blijven. Maar ik ben ook maar een mens. Op dat moment had ik er niets over moeten zeggen, omdat ik ook dondersgoed weet dat dit natuurlijk weer veel groter wordt gemaakt dan zou moeten."

Anderhalve dag heeft Van Dijk kunnen nadenken over de wedstrijd tegen Ecuador en de reacties daarop. Op de training daags na de wedstrijd was Van Dijk opvallend lang in gesprek met bondscoach Van Gaal.

"Ik vind dat het heel makkelijk is om meningen te geven, zonder dat je weet wat de tactische bedoeling is. Natuurlijk kunnen sommige momenten beter, dat is zo. Maar wat ik pijnlijk vond, is dat hij vraagtekens stelde bij mijn leiderschap. Dat vond ik op dat moment lastig te 'handelen', maar dat had ik beter moeten doen."

Zo, die was wel goed. Maar het was een training. En training of wedstrijd, dat is iets heel anders.

Virgil van Dijk over Xavi Simons

Van Dijk klinkt volwassen, als een leider na een verloren veldslag. Want zo voelt de 1-1 tegen Ecuador. "Er is wel een belangrijke meeting geweest, ja. In de nabespreking is het een en ander besproken, ook onderling. Dat is ook goed, want we hebben wel wat recht te zetten."

"Eigenlijk heel gek, want we staan met vier punten bovenaan in de groep. Maar na zo'n wedstrijd voelt het inderdaad niet zo lekker. We verwachten heel veel van onszelf en weten dat we veel beter kunnen. Maar je moet ook positief blijven. We hebben het nog steeds in eigen hand."

Formatie niet ter discussie

Bij Liverpool is Van Dijk een van de twee centrumverdedigers in een viermansdefensie, bij Oranje is hij de punt naar achteren in een driemansdefensie. In het moderne voetbal is dat de eerste positie in de opbouw die door de tegenstander wordt vastgezet, zo suggereerde Youri Mulder vanuit de studio in Hilversum.

De 1-3-5-2-formatie van Van Gaal staat in ieder geval niet ter discussie. "Nee", is Van Dijk opvallend stellig. "Absoluut niet."

"Ik heb een bepaalde rol in de ploeg en de bondscoach verwacht dingen van mij. Dat probeer ik zo goed mogelijk in te vullen. Natuurlijk heb ik vaak een spits voor mijn neus, maar dat biedt mogelijkheden voor de mensen naast mij. Jurriën (Timber) is uitstekend in de opbouw, Nathan (Aké) is uitstekend in de opbouw. Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Als het lijkt alsof ik maar een balletje breed geef, so be it."

Goede Xavi, 'maar wel op training'

Tegen het al uitgeschakelde Qatar is een goed resultaat waarschijnlijk nog belangrijk, zeker als Oranje als groepswinnaar naar de achtste finales wil. Maar ook voor het vertrouwen is dat duel van enorm belang.

Xavi Simons op de training van Oranje met Noa Lang.

"Misschien verlangt deze wedstrijd wel wat anders. Niet qua formatie, maar misschien wel met wat andere type spelers." Doelt hij misschien op Xavi Simons, die gisteren uitblonk op de training? "Zo, die was wel goed. Maar het was training. En training of wedstrijd, dat is iets heel anders."

"Wij moeten het laten zien maandag", besluit Van Dijk. Het duel met Qatar is echter dinsdag, realiseert hij zich snel. "Euh, dinsdag. Scherp!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl