NOS VoetbalAangepast

Van Basten snoeihard voor Van Dijk: 'Hij praat veel, maar zegt niks'

Marco van Basten was na afloop van het gelijkspel van Oranje op het WK tegen Ecuador (1-1) op zijn zachtst gezegd niet te spreken over aanvoerder Virgil van Dijk. "Hij praat veel, maar zegt niks", zei de voormalig wereldvoetballer van het jaar in NOS Studio WK 22.

"Je komt heel snel voor", zei Van Basten over de vroege openingsgoal van Cody Gakpo tegen Ecuador. "En dan ontstaat er volgens mij een gedachte van: ok, we staan voor, we moeten verdedigen. Maar dat is iets wat ons niet helpt. Ik vind dat Virgil daarin de hoofdrol moet spelen. Hij praat wel veel, maar zegt niks."

"Wie is de beste speler van het team? Dat is Virgil. Als je ziet wat hij doet in balbezit... Het is niet meer dan een bal tikken naar de spelers die naast hem staan. Hij moet het tempo opvoeren. Het gaat gewoon veel te langzaam."

Van Dijk zelf reageerde in de catacomben van het Khalifa International Stadium tegenover Voetbal International op de kritiek van Van Basten.

"Hij is volgens mij nooit positief, dus wat moet je er dan mee?" En: "Het is makkelijk om vanuit Hilversum een analyse te maken. Ik wil niet zeggen dat ik een fantastische wedstrijd speelde, totaal niet zelfs. Maar de dingen die gezegd worden over dat ik faalde als aanvoerder: wat moet je daarmee? Ik sta altijd vooraan, ik leid het team op de beste manier mogelijk."

Creativiteit

Er waren meer spelers die, om in Van Gaal-termen te spreken, niet leverden. De creativiteit moet komen van Memphis Depay of Frenkie de Jong, toch? Van Basten ziet het anders.

"Het begint uiteindelijk daarachter. Virgil moet zorgen dat er tempo in komt. Hij speelt elke bal naar Aké of Timber. Die moeten het dan maar doen. Ik vind dat hij veel meer verantwoordelijkheid moet nemen."

Na afloop concludeerde Van Dijk dat Ecuador feller was en dat het Nederlands elftal niet goed genoeg aan de bal was. Van Basten: "Hij zegt: Ecuador heeft een goed team. Hebben wij een slechter team dan? Nee. Hij moet zorgen dat er onderling iets gebeurt. Een bepaalde spanning. Misschien een beetje ruzie. Ze mogen elkaar best aanpakken. Maar dat doen ze niet. Het enige dat ze doen, is het ondergaan. En naar de trainer kijken: wat moeten we nu doen?"

Volgens Van Basten is de passieve houding inherent aan het moderne voetbal. "Zelf nemen ze helemaal geen initiatief meer. Zelf doen ze heel weinig. Je moet als spelersgroep met elkaar bezig zijn. Dat gebeurt helemaal niet."

Ook bij het doelpunt van Enner Valencia zag Van Dijk er volgens Van Basten niet goed uit. "Als je ziet hoe hij staat te kijken. Waar zit-ie naar te kijken dan? Hij moet erop duiken. Natuurlijk heb je een man in het centrum, maar hij laat hem nu gewoon vrij schieten."

Grote jongen

Van Basten: "Ik ben vaak kritisch op Van Dijk, maar hij onderneemt zo weinig. Terwijl het een hartstikke goede speler is. Laat hem een keer inschuiven. Laat hem een keer instappen. Laat hem een keer de bal voorwaarts geven."

Is Van Basten te hard voor Van Dijk? "Wie heeft de aanvoerdersband? Hij. Het is een grote jongen en mag dus best een keer worden aangepakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl