Getty Images
NOS Voetbal

Braziliaanse bondscoach bluft over Neymar in aanloop naar tweede WK-duel

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

Neymar, Neymar, Neymar. In de aanloop naar het tweede groepsduel van Brazilië dit WK - tegen Zwitserland - klinkt zijn naam elke drie zinnen.

Bondscoach Tite kan een voorhoede formeren om van te smullen met spelers van Real Madrid, Barcelona, Arsenal en Manchester United, toch wordt er alleen maar gesproken over de aanvaller die hij vanmiddag om 17.00 uur niét kan opstellen. Neymar dus, de 30-jarige superster die geblesseerd uitviel in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Servië.

Zeer exclusief

Wat is de Seleçao nog waard zonder Neymar? Vraag het Tite en hij wijst erop dat hij nog veel meer talentvolle spelers tot zijn beschikking heeft. Wie dan nog eens goed in zijn ogen kijkt en doorvraagt krijgt ook te horen dat er een verschil is tussen topvoetballers en het zeer exclusieve clubje dat zelfs daar nog bovenuit steekt.

"Het verschil is dat spelers uit die laatste categorie per wedstrijd twee of drie momenten hebben waarin zij nog iets uitzonderlijks kunnen doen. Neymar is zo'n speler."

Voor de vaste volgers van de Braziliaanse nationale ploeg is die uitspraak niet nieuw. Eric Faria, presentator van de grote Braziliaanse zender Globo TV, heeft hem al in vele varianten voorbij horen komen.

"Tite heeft vanaf zijn eerste dag als bondscoach gezegd dat Neymar vergelijkbaar is met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Hij heeft hem dus ontzettend belangrijk gemaakt. Tja, als die dan wegvalt, heb je een gigantisch probleem."

Verdrietig

Het is uiteraard niet alleen voor de trainer een flinke streep door de rekening, Neymar was zelf ook met geheel andere verwachtingen naar Qatar gekomen. Marquinhos, ploeggenoot bij Brazilië en Paris Saint-Germain, zegt dat de blessure een enorme dreun was voor zijn goede vriend.

"Hij was verdrietig na de wedstrijd, dat is ook heel normaal. Hij heeft even nodig gehad om dat te verwerken."

"Maar Neymar is 24 uur per dag bezig met zijn herstel", vervolgt Marquinhos. "Dat toont aan hoe graag hij wil terugkeren. Ik weet niet op welke termijn dat zal zijn, ik hoop dat hij snel weer de oude is, zowel fysiek als emotioneel. Maar hij is zelf in ieder geval vol vertrouwen."

Dat is Tite evenzeer. Hij bluft dat Neymar hoe dan ook nog zal spelen dit WK, ook al heeft hij zelf ook wel in de medische verslagen gelezen dat zijn troetelkind minstens tot na de groepsfase zeer waarschijnlijk niet meer in actie zal komen.

En dus zal Tite moeten puzzelen. Met onder anderen Gabriel Jesus, Antony en Martinelli heeft hij nog meer dan genoeg smaken voorin.

Pele, Romario en Ronaldo

Met zulke spelers mogen Zwitserland en Kameroen geen probleem vormen, stelt Faria. Maar de journalist is er zeker van dat Brazilië in de beslissende fase van het toernooi een fitte Neymar nodig heeft om een gooi te kunnen doen naar de eerste wereldtitel sinds 2002.

"Het is waar dat Brazilië ook zonder Neymar geweldige spelers heeft. Maar Neymar is een speciale speler, eentje die past in de traditie van Pele, Romario en Ronaldo. Iemand die het land wereldkampioen kan maken. Brazilianen adoreren zulke spelers."

"En wat mij betreft heeft Brazilië zo'n superster nodig om de titel te pakken. Ik denk trouwens niet dat veel Brazilianen het met mij eens zullen zijn. Die denken nog steeds dat we wereldkampioen worden. Dat denken voetbalfans in Brazilië namelijk altijd."

Assistent-trainer Cesar Sampaio is een van die vele miljoenen optimistische Brazilianen. De 47-voudig international zet in op een Hollywood-scenario: "In een film zie je ook nog weleens dat de glansrol juist is weggelegd voor iemand van wie je het niet verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl