AFP
NOS Nieuws

In Zweden opgepakt Russisch stel in verband gebracht met GROe

Een Russisch stel dat deze week in Zweden werd opgepakt voor spionage, werkte vermoedelijk voor de Russische geheime dienst GROe. Aanwijzingen daarvoor kwamen aan het licht door onderzoek van het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat.

Dinsdagochtend verschenen rond 06.00 uur twee legerhelikopters boven een chique wijk in Stockholm. Getuigen zagen een arrestatieteam aan touwen afdalen en op het dak van een villa neerkomen. De agenten gingen door ramen naar binnen en arresteerden de bewoners, een man en een vrouw.

De hele operatie duurde nog geen minuut. De politie zei na de arrestaties dat de actie snel moest worden uitgevoerd, omdat de verdachten "niet de gelegenheid moesten krijgen om iets door de wc te spoelen of computers te vernietigen".

De twee worden verdacht van spionage voor een buitenlandse mogendheid, vanaf 2013 in de VS en sinds 2014 tot het moment van de arrestatie in Zweden. Ze ontkennen iets met spionage van doen te hebben. De man zit nog vast, de vrouw is op borgtocht vrijgelaten. Ze blijft verdacht van medeplichtigheid.

AFP
Agenten of leden van de inlichtingendienst Sapo gaan de woning van het stel binnen

De politie wilde niets kwijt over hun identiteit, maar de Zweedse krant Aftonbladet schreef al dezelfde dag dat het om twee Russen ging, tussen de 60 en 70 jaar oud, die aan het eind van de jaren 90 naar Zweden kwamen. Ook hun namen lekten uit: het zou gaan om Sergej Skvortsov en Jelena Koelkova.

Onderzoekcollectief Bellingcat deed onderzoek naar de twee en ontdekte dat ze in oktober 1999 eigenaar waren van een appartement in Moskou. Op dezelfde gang woonde Denis Zergejev. Dat is volgens Bellingcat en het BBC-programma Newsnight een officier van de Russische inlichtingendienst GROe en de opdrachtgever van de moordpoging in 2018 op de Russische dubbelspion Skripal in de Engelse stad Salisbury.

Maar het appartementencomplex heeft volgens Bellingcat meer bewoners met een baan bij de GROe. Zoals het hoofd van een GROe-eenheid die ook bij de Skripal-zaak en ook andere sabotage- en vergiftigingsmoorden betrokken was en een GROe-officier die bij desinformatiecampagnes betrokken was.

@Eliot Higgins

Volgens Bellingcat zijn de verdachten eigenaren van bedrijven die handelen in scheep- en luchtvaartonderdelen, computers, IT-dienstverlening en investeringsfirma's. Een van die bedrijven is gevestigd op Cyprus en was jarenlang eigendom van een gepensioneerde GROe-officier.

Bellingcat zegt verder dat de dochter van Koelkova een relatie heeft met de zoon van een voormalig hoofd van de Zweedse militaire inlichtingendienst. Die verhouding zou na de pensionering van het hoofd tot stand zijn gekomen.

Nog een spionagezaak

Gisteren begon in Zweden het proces tegen twee andere spionageverdachten. Deze twee broers van Iraanse afkomst zouden tussen 2011 en 2021 voor de GROe hebben gespioneerd.

Een van de broers werkte in 2014 zowel voor de Zweedse inlichtingendienst SAPO als voor het Zweedse leger. Hij zou toegang hebben gehad tot informatie over Zweedse spionnen in het buitenland. Een inlichtingenexpert zei op de Zweedse televisie dat de broers een lijst van alle SAPO-medewerkers hebben aangelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl