Onderzoekers op de plek waar de Skripals werden gevonden
NOS NieuwsAangepast

Derde verdachte Skripal-zaak gaf waarschijnlijk commando voor aanval

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in samenwerking met BBC Newsnight achterhaald wat waarschijnlijk de taak was van de derde verdachte in de Skripal-zaak. Deze Dennis Sergejev wordt gezien als de operationeel commandant van de moordoperatie. Hij zou het sein hebben gegeven om de voormalige Russische dubbelspion Skripal vorig jaar maart in zijn woonplaats Salisbury te vergiftigen. Bellingcat trekt die conclusie uit telefoongegevens die het in handen heeft.

In februari maakte Bellingcat al de naam van Sergejev bekend. Het collectief had ontdekt dat hij onder een valse naam naar Londen was gereisd en dat hij contacten had met de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Ze konden toen nog niet achterhalen wat zijn rol in de Skripal-zaak was.

Skripal en zijn dochter Joelia, die werden vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, overleefden de aanval. Rusland houdt vol dat het niets met de vergiftiging te maken heeft.

Nu, na maanden onderzoek, in samenwerking met het onderzoeksprogramma BBC Newsnight, is een reconstructie gemaakt. Uit de achterhaalde telefoongegevens blijkt dat Sergejev, toen hij onder een valse naam in Engeland was, in contact stond met inlichtingenofficieren in Moskou. Newsnight constateert op basis van bronnen dat Sergejev waarschijnlijk de operationele commandant was van de moordaanslag. Hij heeft de rang van generaal-majoor in de militaire inlichtingendienst, zegt Newsnight.

Paddington

Op 2 maart kwam hij aan in Londen. Hij verbleef in de buurt van Paddington in het westen van Londen, de andere twee verdachten Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov zaten elders in de Britse hoofdstad.

Sergejev gebruikte naast WhatsApp ook de berichtprogramma's Viber en Telegram en maakte geen gebruik van wifi, vermoedelijk om geen sporen achter te laten. Het gebruik van de versleutelde berichtprogramma's kan er volgens Bellingcat op wijzen dat hij contact had met de andere twee verdachten.

Sergejev was op 3 maart in het centrum van Londen. Volgens Bellingcat hebben de drie dertig tot veertig minuten de gelegenheid gehad om elkaar daar te spreken. Daarna vertrokken de uitvoerders van de aanslag met de trein naar Salisbury voor een laatste verkenning.

Op 4 maart, de dag van de aanslag, vloog Sergejev terug naar Moskou.

Het is nog altijd niet duidelijk op welk moment de uitvoerders het zenuwgas in handen kregen.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanslag. Een man die de houder vond waarin het zenuwgas zat, werd ziek. Zijn vrouw kwam door contact met het zenuwgas om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl