Onderzoekers aan het werk na de vergiftiging
NOS Nieuws

Door novitsjok vergiftigde man spreekt kort met Britse politie

De man die vorige week bij de Engelse plaats Amesbury met novitsjok is vergiftigd, heeft kort gepraat met agenten die onderzoeken waar het gif vandaan komt.

Charlie Rowley is nog zwak. Rechercheurs denken dat ze nog dagen moeten wachten totdat Rowley zijn geheugen terugkrijgt en zich kan focussen op de vragen die hem gesteld worden, schrijft The Guardian.

De antiterreureenheid van de politie onderzoekt hoe Rowley en zijn partner Dawn Sturgess in aanraking zijn gekomen met het zenuwgif. Zondag werd bekend dat de 44-jarige Sturgess na de vergiftiging is overleden.

De rechercheurs denken dat de twee een verpakking hebben aangeraakt waar het gif in heeft gezeten. Ze gaan ervan uit dat de blootstelling aan het gif gelinkt is aan de aanval op de Russische oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in maart in Salisbury. Daarvoor is nog geen definitief bewijs, maar volgens de politiechef zijn andere verklaringen "extreem onwaarschijnlijk".

Sporen

Het gif zou vijftig jaar actief kunnen blijven als het in een gesloten verpakking blijft, zei het hoofd van de antiterreureenheid. Hij kan niet garanderen dat er geen sporen van het dodelijke gif meer in Zuidwest-Engeland zijn. Groot-Brittannië zegt dat Rusland achter de aanval op de Skripals zit. Het Kremlin ontkent dit.

Gister werd bekend dat Rowley uit kritieke toestand is. Hij en Sturgess werden op 30 juni in het ziekenhuis opgenomen nadat ze in aanraking waren gekomen met het zenuwgif.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl