Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco
NOS Nieuws

Gouden, grijze en blauwe vinkjes: Musk start volgende week nieuw verificatiesysteem

Twitter gaat vanaf volgende week vrijdag "voorzichtig" beginnen met het nieuwe systeem om gebruikers te autoriseren, maakte eigenaar Elon Musk bekend. Ook komen er nieuwe 'vinkjes' voor bedrijven.

In plaats van de blauwe vinkjes die Twitter tot nu toe aanhield, komen er drie kleuren. Voor bedrijven komen er gouden verificatievinkjes, overheidsinstanties krijgen grijze en voor personen, beroemd of niet, worden het blauwe.

De blauwe vinkjes werden tot nu toe gebruikt om bij publieke personen de echtheid van het account te garanderen. Musk veranderde dit echter in een abonnementservice waar iedereen tegen betaling een blauw vinkje kan aanvragen.

Chaos

Aanvankelijk zou deze service twee weken geleden worden geïntroduceerd, maar dat werd uitgesteld na grote chaos door schijnbaar geautoriseerde nepaccounts. Grappenmakers met een blauw vinkje twitterden onzin uit naam van politici, bedrijven en zelfs Musk zelf.

Nu zullen alle aanvragers van vinkjes handmatig door Twitter-medewerkers worden gecontroleerd, zegt Musk. De betaalde blauwe vinkjes kunnen alleen worden aangevraagd in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Of en wanneer de service naar Nederland komt, is nog onbekend.

De nieuwe eigenaar van het platform maakte vannacht eveneens bekend dat Twitter vanaf maandag geblokkeerde accounts weer gaat toelaten op het socialemediaplatform. Musk, kondigde dat aan na een peiling hierover op Twitter. Voorwaarde daarbij is wel dat de gebruikers de wet niet hebben overtreden of veelvuldig schuldig hebben gemaakt aan spamberichten.

Van de ruim 3 miljoen stemmen was 72 procent voor het herstellen van de accounts, 27 procent stemde tegen. "De mensen hebben gesproken. De amnestie begint volgende week", twitterde Musk. Hij sloot af met de Latijnse uitdrukking Vox populi, vox Dei (De stem van het volk is de stem Gods) die hij bij eerdere peilingen ook al gebruikte.

Eerder maakte Musk ook al de schorsing op Twitter van oud-president Trump ongedaan na een peiling op Twitter. Tot nu toe heeft Trump nog niets nieuws getwitterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl