ANP
NOS Voetbal

Dagboek Doha: pechvogel Mazraoui, zoekt Ziyech geluk weer in Nederland?

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

  • Thierry Boon

    Redacteur in Qatar

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Ze zijn in de woestijn in de absolute meerderheid. De Marokkaanse fans in het Al Bayt Stadium, even ten noorden van Doha. Met hun gezang en beleving zorgen ze tegen Kroatië (een niet bloedeloze 0-0) voor een echte WK-sfeer.

Als aanvaller Hakim Ziyech, spelend vanaf rechts, aan de bal komt, letten de fans net even wat beter op. Want hij moet, nu hij weer terug is, de 'Leeuwen van de Atlas' net dat beetje extra geven tegen de vice-wereldkampioen.

"Natuurlijk voel ik een bepaalde druk, maar daar probeer ik me los van te maken. Doen wat ik altijd doe. Soms lukt het, soms niet. Lukt het wel, dan kun je een duel openbreken", aldus Ziyech, die vooraf volop in de schijnwerpers stond.

Bekijk hier de samenvatting van Marokko - Kroatië

Helemaal aan de andere kant van het veld haalt Noussair Mazraoui als linksback een ruime voldoende. Hij verdedigt als het moet en heeft rust aan de bal als de ploeg daarom vraagt. Zoals hij dat zo vaak deed bij Ajax, als een soort extra middenvelder, maar dan op rechts.

Inmiddels hebben ze ook bij Bayern München door hoe goed hij kan voetballen. Na een lastig begin heeft hij daar een basisplaats veroverd als rechtsback. Bij Marokko moet hij, door de aanwezigheid van aanvoerder Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain) uitwijken naar links.

Pechvogel Mazraoui

Tegen de Kroatische rechtsbuiten Nikola Vlasic zit Mazraoui goed in de wedstrijd, totdat hij geblesseerd raakt na een kopbal. Mazraoui komt verkeerd neer, heeft last van zijn heup en gaat per brancard het veld af.

Einde oefening voor de man die 25 jaar geleden werd geboren in Leiderdorp. Afwachten wat de schade is voor Mazraoui, die vaker langs de kant staat dan hem lief is.

ANP
Hakim Ziyech haalt uit tegen de Kroaten

"Ik heb hem nog niet gezien, maar zal zo kijken hoe het met hem gaat. Ik hoop dat het niet ernstig is", zegt Ziyech, die blij oogt als hij ziet dat we uit Nederland komen, na afloop over zijn voormalig maatje bij Ajax.

Kritische volgers

Onder de vele Marokkaanse fans die het zien gebeuren in Al Bayt zijn er ook een paar die de reis vanuit Nederland hebben gewaagd. Twee supporters gehuld in een Ajax-shirt. Fan van Ziyech, Mazraoui en Marokko, maar ook kritische volgers.

"Ziyech is soms meer met zichzelf bezig dan met het team", zegt een van de mannen, die meer ziet in Mazraoui. "Hij heeft de juiste topsportmentaliteit. Als je ook ziet hoe hij de pers te woord staat, dan merk je dat hij weet dat hij een voorbeeldfunctie heeft."

Ziyech over terugkeer naar Nederland: 'Weet niet wat er in winter gebeurt'

Ondanks het verwijt aan het adres van Ziyech, ziet het duo hem maar al te graag terugkeren in Amsterdam. Afgelopen zomer leek een deal met Chelsea, Ajax en de spelmaker in de maak, maar ketste het af.

Of een terugkeer naar Nederland er nog in zit? "Dat is lastig in te schatten", antwoordt Ziyech, om na een stilte nog maar eens te herhalen: "Lastig inschatten. We weten niet wat er in de winter gebeurt. Weet je, het is voetbal."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl