Puli Alam, hoofstad van de provincie Lowgar in Afghanistan
NOS Nieuws

Afghaanse veroordeelden gegeseld in stadion vol toeschouwers

In Afghanistan zijn twaalf veroordeelde burgers gestraft met zweepslagen in een stadion vol toeschouwers. De drie vrouwen en negen mannen waren door een lokale religieuze rechtbank schuldig bevonden aan overspel en diefstal.

Ze kregen in het stadion van Puli Alam in Oost-Afghanistan tussen de twintig en veertig zweepslagen, terwijl het publiek toekeek. Vooraanstaande geleerden, stamleiders en ook de lokale bevolking waren door provinciale gouverneur uitgenodigd om de afstraffing bij te wonen. Ze kregen daarvoor een bericht via sociale media, schrijft persbureau AP.

Honderden toeschouwers

Een functionaris van de gouverneur, die anoniem wil blijven, zegt dat er honderden mensen in het stadion aanwezig waren. Het maken van foto's en video's was verboden.

De publieke afstraffing komt kort nadat rechters vorige week van de hoogste Talibanleider Haibatullah Akhundzada te horen kregen dat ze vaker lijfstraffen moeten geven.

Lijfstraffen waren tekenend voor de eerste periode waarin de Taliban regeerde van 1996 tot 2001. Bij overtredingen werden mensen gestenigd of in het openbaar geëxecuteerd en er werden op straat zweepslagen gegeven.

In 2001 viel het Amerikaanse leger Afghanistan binnen en werd het Taliban-regime omvergeworpen. Toen Amerika zich vorig jaar uit het land terugtrok, kwamen de religieuze extremisten opnieuw aan de macht. De Taliban beloofden aanvankelijk een meer gematigde koers te zullen kiezen, maar de tekenen van verharding nemen hand over hand toe.

In mei werden vrouwen bijvoorbeeld verplicht om weer hun gezicht te bedekken als ze over straat gaan. Ook mogen Afghaanse meisjes en vrouwen niet meer naar school of naar hun werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl